Αναζήτηση:
. > Ειδήσεις - Νέα > Θέσεις Προτάσεις-Δελτία Τύπου > Αγροτική Οικονομία και Πολιτική
Αγροτική Οικονομία και Πολιτική
17/06/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ 1ης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Π3-70-1.6 «ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΓΕΩΡΓΟ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ» -  (pdf-138KB)
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην προδημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης για την Παρέμβαση Π3-70-1.6 «Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας», του άρθρου 70 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της περιόδου 2023-2027.
17/06/2024ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «TALLHEDA - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» -  (pdf-442KB)
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο «TALLHEDA - Transforming Access to Excellence with Successful Alliances of Higher Education in Digital Agriculture» που στόχο έχει την ενίσχυση της εκπαίδευσης στην ψηφιακή γεωργία. Στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλούμε θερμά να αφιερώσετε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας για να συμπληρώσετε το σχετικό ερωτηματολόγιο, τα αποτελέσματα του οποίου θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αγροτών, των γεωπόνων και των αγροτικών συνεταιρισμών στην ψηφιακή εποχή και θα συμβάλουν στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ψηφιακή γεωργία προς όφελος του ευρύτερου αγροτικού χώρου.
14/06/2024ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024) -  (pdf-265KB)
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία για την εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών στη Γεωργία - Κτηνοτροφία τον μήνα Απρίλιο του 2024.
13/06/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΔΡΑΣΗ 4.1.5 - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ -  (pdf-0,64MB)
Το Υπ.Α.Α.Τ. παρέχει πρόσθετες διευκρινήσεις στους ενδιαφερόμενους σχετικά με την αξιολόγηση αιτήματος πληρωμής και την υποβολή αιτήματος τροποποίησης για τη Δράση 4.1.5.
13/06/2024ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ (2022) -  (pdf-404KB)
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας (ΕΓΕ), έτους 2022.
12/06/2024ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «TALLHEDA - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» -  (pdf-429KB)
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο «TALLHEDA - Transforming Access to Excellence with Successful Alliances of Higher Education in Digital Agriculture» που στόχο έχει την ενίσχυση της εκπαίδευσης στην ψηφιακή γεωργία. Στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλούμε θερμά να αφιερώσετε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας για να συμπληρώσετε το σχετικό ερωτηματολόγιο, τα αποτελέσματα του οποίου θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αγροτών, των γεωπόνων και των αγροτικών συνεταιρισμών στην ψηφιακή εποχή και θα συμβάλουν στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ψηφιακή γεωργία προς όφελος του ευρύτερου αγροτικού χώρου.
06/06/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Π3-75.1 «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ» ΤΟΥ ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027 -  (pdf-0,52MB)
Το Υπ.Α.Α.Τ., με μήνυμά του, παρέχει πρόσθετες διευκρινήσεις σχετικά με τη βαθμολογία για την Παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027.
05/06/2024OPENGOV: ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟ ΥΠ.Α.Α.Τ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΠ, ΠΓΕ ΚΑΙ ΕΠΙΠ. -  (pdf-0,90MB)
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο: «Θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων». Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 και ώρα 21.00.
05/06/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΠ/ΠΓΕ ΚΑΙ ΕΠΙΠ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ -  (pdf-0,59MB)
Με στόχο την προστασία την προστασία των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και τη ενίσχυση της ποιότητάς τους μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου επιβολής κυρώσεων για τους παραβάτες, με ταυτόχρονη προστασία από παράνομες ελληνοποιήσεις, αναρτήθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που αφορά στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ).
05/06/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 -  (pdf-0,60MB)
Υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αφορά σε «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023». Με την Απόφαση εξειδικεύονται: το πεδίο εφαρμογής (πληγείσες περιοχές) της ρύθμισης, οι δικαιούχοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών, από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα. Παράλληλα, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των παρόχων και καθορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού της έντοκης επιβάρυνσης.
04/06/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Π3-75.1 «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ» ΤΟΥ ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027 -  (pdf-416KB)
Με μήνυμά του, το ΥπΑΑΤ παρέχει επιπλέον διευκρινήσεις σχετικά με τη βαθμολογία για την Παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027.
31/05/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024, ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ) -  (pdf-0,98MB)
Το Δελτίο Τιμών παρέχει μια μηνιαία περίληψη των τιμών για τα πιο αντιπροσωπευτικά αγροτικά προϊόντα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
31/05/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ (ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΡΧΕΙΟ EXCEL) -  (pdf-350KB)
Το Υπ.Α.Α.Τ., με μήνυμά του, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη βαθμολογία της επερχόμενης πρόσκλησης των Νέων Γεωργών, όπως αυτή εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΣΣ ΚΑΠ στην Καλαμάτα, χθες, 30 Μαΐου 2024.
31/05/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΖΕΤΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ -  (pdf-55KB)
Η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση που αποσαφηνίζει τη χρήση ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων για τον γεωργικό τομέα της ΕΕ σε περίπτωση απρόβλεπτων και ακραίων καιρικών φαινομένων. Αποσαφηνίζοντας τη νομική ερμηνεία της έννοιας αυτής, η Επιτροπή επιδιώκει να παράσχει ασφάλεια στους θιγόμενους γεωργούς όσον αφορά τις ενισχύσεις τους στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), διασφαλίζοντας παράλληλα την ομοιόμορφη εφαρμογή σε ολόκληρη την Ένωση από τις εθνικές διοικήσεις. Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς της ΕΕ.
30/05/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ -  (pdf-0,63MB)
Οι λεπτομέρειες και οι τιμές ανά μονάδα και στρέμμα με τις οποίες ενισχύονται, για δύο χρόνια, οι πληγέντες παραγωγοί των πλημμυρισμένων περιοχών γύρω από την Κάρλα (περίπου 120.000 στρέμματα), αλλά και περιοχές της βορείου Φθιώτιδας και βορείου Ευβοίας, της Ρόδου και του Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ του οποίου η ισχύς ξεκινά άμεσα.
29/05/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΤΟΥ Π.Α.Α. -  (pdf-0,57MB)
Με μήνυμά του, το Υπ.Α.Α.Τ. παρέχει επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τον προϋπολογισμό των χρηματοδικών εργαλείων του Π.Α.Α. (Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) και Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ)).
24/05/2024ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ -  (pdf-3,73MB)
Το πρόγραμμα 102 σελίδων το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει καινοτόμες προτάσεις που αφορούν στη ζωική και φυτική παραγωγή και προτάσεις για την κατασκευή σύγχρονων υποδομών που θα αντιμετωπίζουν το υδατικό πρόβλημα και θα διασφαλίζουν την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας.
24/05/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΣΤΟ GOV.GR ΠΕΝΤΕ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ -  (pdf-0,57MB)
Τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν μια σειρά από διαδικασίες άμεσα και εύκολα έχουν από σήμερα o αγροτικός κόσμος και φορείς του Δημοσίου, με την προσθήκη πέντε νέων υπηρεσιών στο gov.gr.
23/05/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ «ΓΑΙΑ»: ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ -  (pdf-493KB)
Σε συνέχεια των μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, που είχαν ανακοινώσει στις αρχές Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Agrotica 2024, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοινώνεται ότι μέχρι και την 26η Ιουνίου 2024 μπορούν οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» στον συνεργαζόμενο πάροχο. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκτούν πρόσβαση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών (2+8).
20/05/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 10.1.04 «ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» -  (pdf-492KB)
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την ετήσια παράταση στη Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων €, ύστερα από απόφαση των ΥΠΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, ΥφΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και του ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.
20/05/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ -  (pdf-451KB)
Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και στο πλαίσιο των δράσεών του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα, γίνεται προσπάθεια να σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ασιατικού ρυζιού που περιέχουν τη δραστική ουσία τρικυκλαζόλη. Έτσι μπαίνει τέλος στις ολέθριες συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις παραγωγής με την ΕΕ.
16/05/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ -  (pdf-0,60MB)
Στα πλαίσια της διαβούλευσης για τη βαθμολογία της πρόσκλησης των νέων γεωργών, με μήνυμά του, το Υπ.Α.Α.Τ. δίνει περαιτέρω διευκρινήσεις στους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις τυπικές αποδόσεις και τα περιφερειακά κριτήρια της πρόσκλησης.
16/05/2024ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ (ΜΑΡΤΙΟΣ 2024) -  (pdf-264KB)
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τους Δείκτες Τιμών Εισροών και Εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία για το μήνα Μάρτιο του 2024.
15/05/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ -  (pdf-0,54MB)
Το Υπ.Α.Α.Τ. έθεσε σε διαβούλευση την πρόταση των κριτηρίων επιλογής (βαθμολογία) της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027. Για το θέμα αυτό είχε προηγηθεί και σχετική παρέμβαση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η διάρκεια της διαβούλευσης ορίζεται από την Τρίτη 14.05.2024 έως και την Τρίτη 21.05.2024.
14/05/2024ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Αίτημα για την επείγουσα και άμεση ανακοίνωση των βαθμολογικών κριτηρίων της παρέμβασης Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027 υπέβαλε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Η υποβολή του αιτήματος κρίθηκε επιβεβλημένη, μιας και οι γεωπόνοι μελετητές θα πρέπει, μετά την ανακοίνωση των κριτηρίων βαθμολογίας, να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους εν δυνάμει υποψηφίους, καθώς ημερομηνίες όπως η έναρξη λειτουργίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, η κατοχή ζωικού κεφαλαίου, η δήλωση του στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, η κατοχή των εκτάσεων (συμβόλαια-ενοικιαστήρια) για τις καλλιέργειες τους κ.λπ., που θα δηλωθούν στη Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2024 έχουν καταληκτική ημερομηνία την 31 Μαΐου 2024.
08/05/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ 5 ΤΟΥ Π.Α.Α. 2014-2022 -  (pdf-367KB)
Το Υπ.Α.Α.Τ., με μήνυμά του, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για την χρήση Χρηματοδοτικών Εργαλείων (ΧΕ) του ΠΑΑ 2014–2022 από δικαιούχους του Μέτρου 5 του ΠΑΑ 2014–2022.
08/05/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ -  (pdf-64KB)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης για τις κρατικές ενισχύσεις (TCTF), ώστε να παραταθεί κατά έξι μήνες η ισχύς ορισμένων διατάξεων του πλαισίου που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων διαταραχών της αγοράς, ιδίως στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας.
01/05/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ -  (pdf-0,57MB)
Το σχέδιο Νόμου αφορά στον εκσυγχρονισμό των διεπαγγελματικών οργανώσεων και την ενίσχυσή τους με επί πλέον κίνητρα, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΑΑΤ, αλλά και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων.
26/04/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ -  (pdf-0,57MB)
Την πρόθεσή του να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα υπογραμμίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην οποία επισημαίνει ότι στόχος του είναι η κατάργηση των «καταδιωκτικών μέτρων» κατά των αγροτικών συνεταιρισμών.
26/04/2024ΕΕ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024/2874: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ -  (pdf-468KB)
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκης Ένωσης Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ C/2024/2874 «Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τη βιολογική μελισσοκομία».
Εκδηλώσεις
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ- XX INTERNATIONAL PLANT PROTECTION CONGRESS

Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) 1 - 5 Ιουλίου 2024 Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος, υπό την αιγίδα IAPPS, ΓΠΑ 


-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «AGENG 2024»

Αθήνα (Συνεδριακό Κέντρο Γ.Π.Α.) 1 - 3 Ιουλίου 2024 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, EURAGENG 


-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩ- ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ « IEEE IGARSS 2024»

Αθήνα- Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 7 - 12 Ιουλίου 2024 Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, IEEE GRSS Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel