Αναζήτηση:
. > Ειδήσεις - Νέα > Θέσεις Προτάσεις-Δελτία Τύπου > Αλιεία-Αλιεύματα
Αλιεία-Αλιεύματα
10/06/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΡΟΟΔΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΠΛΗΘΥΣΜΩΝ -  (pdf-101KB)
Η συνολική βιωσιμότητα της αλιείας της ΕΕ εξακολουθεί να βελτιώνεται σταδιακά και η υπεραλίευση λιγότερων αποθεμάτων,σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Βιώσιμη αλιεία στην ΕΕ: τρέχουσα κατάσταση και προσανατολισμοί για το 2025» που εγκρίθηκαν σήμερα. Ταυτόχρονα, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα του αλιευτικού τομέα και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα βασικών ειδών σε όλες τις θαλάσσιες λεκάνες.
05/06/2024ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΙΕΙΑ -  (pdf-1,06MB)
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη η Ημερίδα που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Παράρτημα Αιγαίου με τίτλο: «Παράνομη Αλιεία: Επιπτώσεις – Προοπτικές αντιμετώπισης για μία βιώσιμη αλιεία». Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
05/06/2024Υ.Π.ΕΝ.: ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΩΡΟΚΑΤΑΚΤΗΤΙΚΩΝ ΞΕΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ (ΧΞΕ) -  (pdf-0,96MB)
Αναρτήθηκε από το Υ.Π.ΕΝ., σε δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Εθνικός κατάλογος χωροκατακτητικών ξενικών ειδών». Ο εθνικός κατάλογος ΧΞΕ προβλέπεται από το άρθρο 12 παρ. 1 του ν. 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 60) και από το άρθρο 12 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1143/2014.
20/05/2024ΤΟ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΙΕΙΑ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΛΙΕΙΑ» -  (html-1KB)
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως Συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα που αφορούν στην αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες, στη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο «Παράνομη Αλιεία: Επιπτώσεις- Προοπτικές αντιμετώπισης για μια Βιώσιμη Αλιεία», την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, στην Μυτιλήνη, στο Επιμελητήριο Μυτιλήνης.
11/01/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΙΠΟΥ ΣΕ ΒΙΝΖΟΤΡΑΤΕΣ -  (pdf-446KB)
Η Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τους ενδιαφερόμενους αλιείς, να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis), με σκοπό την κατάργηση/διαγραφή του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος που σύρεται από σκάφος βιντζότρατας (SB)».
22/12/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΚΠΟΝΗΣΕ ΟΥΤΕ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑ -  (pdf-44KB)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα [INFR(2021)2226] στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της οδηγίας (ΕΕ) 2014/89 σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
22/12/2023ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΕΡΕΥΝΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (2022) -  (pdf-275KB)
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Έρευνας Υδατοκαλλιεργειών, έτους 2022.
14/12/2023ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ -  (pdf-447KB)
Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας σε αλιείς ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Κελέτση.
14/11/2023ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ -  (pdf-58KB)
Το Συμβούλιο έδωσε το τελικό πράσινο φως στην αναθεώρηση του συστήματος ελέγχου της αλιείας της ΕΕ, εκσυγχρονίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται η αλιεία. Περίπου το 70 % των υφιστάμενων κανόνων για τον έλεγχο των αλιευτικών σκαφών επικαιροποιούνται από τον πρόσφατα εκδοθέντα κανονισμό, ο οποίος θα συμβάλει στο να διασφαλίζεται ότι τα σκάφη της ΕΕ και άλλα σκάφη που αλιεύουν στα ύδατα της ΕΕ τηρούν τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ).
14/11/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ -  (pdf-51KB)
Μεταξύ των κύριων μέτρων, η ΕΕ και οι γειτονικές χώρες συμφώνησαν στο πλαίσιο της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) να δρομολογήσουν νέα εργαλεία για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων όλων των στόλων που αλιεύουν στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο και να μοιραστούν τα διάφορα πολυετή σχέδια διαχείρισης (ΠΣΔ). Ο νέος μηχανισμός θα παρακολουθεί τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης μέσω κατάλληλων και αναλογικών μέτρων. Για να εδραιωθούν οι κοινές προσπάθειες στη Μεσόγειο και να διασφαλιστεί η επιτόπια υλοποίηση των μέτρων, ένα σκάφος περιπολίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας (EFCA) θα αναπτυχθεί μόνιμα φέτος.
16/10/2023ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ -  (pdf-0,88MB)
Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των μετρήσεων που διεξήγαγε στον Παγασητικό Κόλπο (5- 6 Οκτωβρίου 20023), καταρρίπτει κάθε αντιεπιστημονική προσπάθεια δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων και fakenews, σε ό,τι αφορά στην επιβάρυνση των υδάτων, ύστερα από τις πρόσφατες θεομηνίες και συμπεραίνει ότι «εδραιώνεται με την προσθήκη νέων δεδομένων η άποψη ότι, προς το παρόν η επίπτωση των πλημμυρικών φαινομένων είναι στη θολερότητα και τη σκίαση στις βενθικές κοινωνίες. Τα θρεπτικά άλατα είναι σε μικρές ποσότητες καθώς και τα βαρέαμέταλλα σε φυσιολογικά επίπεδα».
11/10/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΕΕΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ -  (pdf-50KB)
Η Επιτροπή ενέκρινε την πρότασή της σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 για τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Η πρόταση προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των αποθεμάτων ιχθύων στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο και υλοποιεί τις πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στη δήλωση MedFish4Ever και στη δήλωση της Σόφιας.
05/10/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΟΣΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΑΣ -  (pdf-48KB)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τροποποίηση του λεγόμενου κανονισμού «de minimis» για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας («κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας»). Ο αναθεωρημένος κανονισμός, ο οποίος εξαιρεί τα μικρά ποσά ενισχύσεων από τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων, δεδομένου ότι θεωρείται ότι δεν έχουν αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ενιαία αγορά, θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα.
29/09/2023ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΕΡΕΥΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΚΑΦΗ (2022) -  (pdf-0,71MB)
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Έρευνας Θαλάσσιας Αλιείας με Μηχανοκίνητα Σκάφη, έτους 2022.
19/06/2023ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2020 ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΕ ΒΙΩΣΙΜΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ -  (pdf-154KB)
Κατά τη γενική εισαγγελέα T. Ćapeta, ο βασικός κανονισμός για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική υποχρεώνει το Συμβούλιο να καθορίζει αλιευτικά όρια σε βιώσιμα επίπεδα από το 2020
15/06/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΛΙΕΙΑ - ΠΡΟΟΔΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ -  (pdf-105KB)
Η συνολική βιωσιμότητα της αλιείας της ΕΕ έχει βελτιωθεί και λιγότερα αποθέματα υπεραλιεύονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Βιώσιμη αλιεία στην ΕΕ: τρέχουσα κατάσταση και προσανατολισμοί για το 2024». Ταυτόχρονα, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα των αλιευτικών δραστηριοτήτων και η συνεχής βελτίωση της κατάστασης των ιχθυαποθεμάτων.
25/05/2023ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΛΙΕΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ -  (pdf-459KB)
Μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έκδοση της σχετικής Πρόσκλησης στις 02.02.2023 για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε αλιείς και ιχθυοκαλλιεργητές για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς, η οποία προκλήθηκε από την απρόκλητο επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργεια για το χρονικό διάστημα, από 24 Φεβρουαρίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2022 στο πλαίσιο της δράσης 2 του μέτρου 3.4.3 του ΕΠΑλΘ 2014-2020.
16/05/2023Υ.Π.ΕΝ.: ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΒΡΑΣΜΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ -  (pdf-0,57MB)
Μία εκκρεμότητα δεκαετιών τελειώνει για τη χώρα καθώς, μετά από πολύμηνη διαβούλευση με περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργεί το πρώτο Εθνικό Συντονισμένο Δίκτυο Παρακολούθησης και Διαχείρισης Εκβρασμών Ειδών Θαλάσσιας Άγριας Πανίδας.
02/05/2023Υ.Π.ΕΝ.: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ -  (pdf-0,51MB)
Οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) είναι μια υποχρέωση της χώρας μας που απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία με στόχο να ρυθμίσει το θαλάσσιο χωροταξικό πλαίσιο της υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.
18/04/2023ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΥΦΛΙΔΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ -  (pdf-248KB)
Στις 3 Απριλίου, η Κυβέρνηση της Γεωργίας ενέκρινε το νομοσχέδιο σχετικά με τον καθορισμό ζωνών υδατοκαλλιέργειας σε 8 τοποθεσίες στη Μαύρη Θάλασσα (3 τοποθεσίες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ιχθυηρών και 5 τοποθεσίες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων οστρακοειδών). Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Γεωργίας, κ. Otar Shamugia, η ανάπτυξη του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, ενώ ο καθορισμός των ζωνών θα συμβάλει στην ανάπτυξη της σχετικής βιομηχανίας στη χώρα, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αύξηση της απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού.
11/04/2023Υ.Π.ΕΝ.: ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΩΝ ΧΩΡΟΚΑΤΑΚΤΗΤΙΚΩΝ ΞΕΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (2023-2029) -  (pdf-1,12MB)
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Τμήμα Βιοποικιλότητας, ταχ. διεύθυνση: Πατησίων 147, 11251 Αθήνα) ως Αρμόδια Κεντρική Συντονιστική Αρχή που έχει την ευθύνη για την εποπτεία και τη συνολική και συντονισμένη εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1143/2014 σύμφωνα με το Άρθρο 2 της Κ.Υ.Α. με Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΕΔ/115162/3055/21 (ΦΕΚ 5697 Β/7-12-2021). Η προθεσμία για τη δημόσια διαβούλευση λήγει στις 22 Μαΐου 2023.
15/03/2023ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΛΘ 2014-2020 -  (pdf-452KB)
Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Γ. Γεωργαντά με τον Υφυπουργό και αρμόδιο για την «Αλιεία», Σ. Κεδίκογλου, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, κ. Παπαγιαννίδης Οδ. Δημήτρης, υπέγραψε την ένταξη της Πράξης: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (e-ιχθυόσκαλα)» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6.325.922€ με ΦΠΑ και αφορά στην ηλεκτρονικοποίηση και αναβάθμιση των διαδικασιών λειτουργίας των ιχθυοσκαλών μέσω της υλοποίησης ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ιχθυοσκαλών (ΟΠΣΔΙ) με στόχο τη διαχείριση και εποπτεία της διακίνησης, εμπορίας και διάθεσης αλιευμάτων στην ελληνική αγορά μέσα από τις ιχθυόσκαλες.
06/03/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 816,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ -  (pdf-54KB)
Ση διάσκεψη «Our Ocean» που πραγματοποιείται στον Παναμά, η ΕΕ επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευσή της για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών ανακοινώνοντας 39 δεσμεύσεις για δράσεις το 2023. Οι δράσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν με 816,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχει ανακοινώσει ποτέ η ΕΕ από την έναρξη των διασκέψεων «Our Ocean» το 2014. Στη διάσκεψη «Our Ocean», η ΕΕ ανέλαβε δεσμεύσεις για δράση που καλύπτουν όλα τα θέματα αυτής της εκδήλωσης: προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές (ΠΘΠ), θαλάσσια ρύπανση, κλιματική αλλαγή, βιώσιμη αλιεία, βιώσιμες γαλάζιες οικονομίες και ασφάλεια στη θάλασσα. Εκτός από τις δεσμεύσεις, η ΕΕ προσχωρεί επίσης σήμερα στη Συμμαχία Δράσης για την παράνομη, αδήλωτη και ανεξέλεγκτη αλιεία (ΠΑΑ).
22/02/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΑΛΙΕΙΑ, ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ - ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ -  (pdf-64KB)
Η Επιτροπή παρουσίασε δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ. Η δέσμη αυτή αυτή περιλαμβάνει τέσσερα στοιχεία: Μία ανακοίνωση για την ενεργειακή μετάβαση στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ· ένα σχέδιο δράσης για την προστασία και την αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για μια βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία· μία ανακοίνωση σχετικά με την κοινή αλιευτική πολιτική σήμερα και αύριο και έκθεση σχετικά με την κοινή οργάνωση των αγορών για τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
08/02/2023ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ 2 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 3.4.3 ΤΟΥ Ε.Π.ΑΛ.Θ. 2014-2020 -  (pdf-453KB)
Υπεγράφη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για την ένταξη στη Δράση 2, του Μέτρου 3.4.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020. Η χρηματική αποζημίωση της πρόσκλησης ανέρχεται σε 51.335.000 εκατ. ευρώ και αφορά στη στήριξη των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς, η οποία προκλήθηκε από τη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα των δυο κλάδων.
23/01/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΔΙΑΘΕΣΗ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ -  (pdf-41KB)
Η ΕΕ δεσμεύτηκε να διαθέσει 1 εκατ. ευρώ για τον μηχανισμό χρηματοδότησης της αλιείας, ο οποίος αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας, η οποία επιτεύχθηκε πέρυσι. Ο νέος αυτός μηχανισμός χρηματοδότησης της αλιείας, ο οποίος θεσπίστηκε τον Νοέμβριο του 2022, αποσκοπεί στη στήριξη της βιωσιμότητας και στην εξάλειψη των επιζήμιων επιδοτήσεων στον τομέα της αλιείας. Θα παρέχει επιχορηγήσεις σε αναπτυσσόμενες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από τεχνική βοήθεια και ανάπτυξη ικανοτήτων για την εφαρμογή της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας.
20/01/2023ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΕΡΕΥΝΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (2021) -  (pdf-271KB)
Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Έρευνας Υδατοκαλλιεργειών, έτους 2021.
21/12/2022ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023 ΣΕ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ, ΒΟΡΕΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ -  (pdf-49KB)
Οι αρμόδιοι για την αλιεία υπουργοί στο Συμβούλιο συμφώνησαν σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2023 όσον αφορά τον Ατλαντικό, το Kattegat και το Skagerrak (συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων ιχθύων βαθέων υδάτων για το 2023 και το 2024), καθώς και τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Οι δύο αντίστοιχες προτάσεις υποβλήθηκαν από την Επιτροπή στις αρχές του φθινοπώρου.
20/12/2022ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ, ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 -  (pdf-0,63MB)
Κατόπιν συνεργασίας του αρμόδιου Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, κ. Δημήτριου Παπαγιαννίδη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, το οποίο είχε υποβληθεί επίσημα την 1η Νοεμβρίου 2021 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.
17/11/2022ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΠΟΛΥΕΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ -  (pdf-48KB)
Για πρώτη φορά, η ΕΕ και οι γειτονικές χώρες της Μεσογείου συμφώνησαν τη θέσπιση πέντε ολοκληρωμένων πολυετών σχεδίων διαχείρισης (ΠΣΔ) με βάση τις αρχές της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑΠ). Αυτό το βήμα καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας της αλιείας στη Μεσόγειο είναι αποτέλεσμα της 45ης ετήσιας συνεδρίασης της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ).
Εκδηλώσεις
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ- XX INTERNATIONAL PLANT PROTECTION CONGRESS

Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) 1 - 5 Ιουλίου 2024 Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος, υπό την αιγίδα IAPPS, ΓΠΑ 


-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «AGENG 2024»

Αθήνα (Συνεδριακό Κέντρο Γ.Π.Α.) 1 - 3 Ιουλίου 2024 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, EURAGENG 


-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩ- ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ « IEEE IGARSS 2024»

Αθήνα- Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 7 - 12 Ιουλίου 2024 Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, IEEE GRSS Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel