Αναζήτηση:
. > Ειδήσεις - Νέα > Θέσεις Προτάσεις-Δελτία Τύπου > Περιβαλλοντικά Θέματα
Περιβαλλοντικά Θέματα
10/04/2024ΠΑ.Κ.Ο.Ε.: ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ -  (pdf-260KB)
Δεύτερη σειρά μετρήσεων για το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) πραγματοποίησαν επιστήμονες του ΠΑΚΟΕ σε εσωτερικούς χώρους (συρμοί μετρό, λεωφορεία και super markets).
09/04/2024Υ.Π.ΕΝ.: ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ -  (pdf-0,64MB)
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιο, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα σχόλιά τους, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση έως και τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 και ώρα 08:00.
08/04/2024Υ.Π.ΕΝ.: ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ -  (pdf-1,86MB)
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε από τις 6 Απριλίου 2024, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας». Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 και ώρα 08:00.
08/04/2024ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.): ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ -  (pdf-357KB)
Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ, στα πλαίσια των ερευνών του για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων, πραγματοποίησε μετρήσεις για τη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε δέκα σημεία του κέντρου της Αθήνας.
03/04/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΥΨΟΥΣ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΡΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ -  (pdf-61KB)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη δύο έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα. Τα μέτρα συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ελλάδας, καθώς και των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 %, καθιστώντας δυνατή την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
28/03/2024ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. κ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ -  (pdf-239KB)
Δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό TURNING POINTS και στην ιστοσελίδα EURO2DAY.GR, άρθρο του Β Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Ευθύμιου Σπυρίδη για την κλιματική κρίση και τις επιτακτικές δράσεις πρόληψης των συνεπειών της.
27/03/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ -  (pdf-0,90MB)
Παρατίθεται η με αριθμό C/2024/2106 Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο: “Νέα προοπτική όσον αφορά τη σχέση κλίματος και ασφάλειας: Συνεκτίμηση του αντικτύπου της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, στην ειρήνη, την ασφάλεια και την άμυνα”».
27/03/2024ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ -  (pdf-40KB)
Το Συμβούλιο εξέδωσε τυπικά οδηγία σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου, η οποία θα βελτιώσει τη διερεύνηση και τη δίωξη αδικημάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Η οδηγία θεσπίζει ελάχιστους κανόνες σε επίπεδο Ένωσης σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων. Αντικαθιστά την προηγούμενη οδηγία που χρονολογείται από το 2008.
26/03/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΣΕ 23 ΠΟΛΕΙΣ ΤΟ ΣΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ -  (pdf-60KB)
Το σήμα αποστολής της ΕΕ απονεμήθηκε σε 23 πόλεις που ανήκουν στην αποστολή της ΕΕ για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, μία από τις αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Το σήμα αναγνωρίζει τα σχέδια των πόλεων για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ήδη έως το 2030 και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι πρώτες δέκα πόλεις έλαβαν το σήμα τον Οκτώβριο του 2023. Στις 23 πόλεις που έλαβαν το σήμα περιλαμβάνονται από την Ελλάδα οι πόλεις: Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη.
13/03/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΒΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ -  (pdf-71KB)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση σχετικά με τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων στην Ευρώπη. Καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορούν να προβλέψουν, να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους. Παρουσιάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προετοιμάσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές που σώζουν ζωές, μειώνουν το κόστος και προστατεύουν την ευημερία σε ολόκληρη την ΕΕ.
11/03/2024ΕΕ - ΣΥΣΤΑΣΗ 2024/627: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2021-2030 -  (pdf-0,51MB)
Παρατίθεται η ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2024/627 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Δεκεμβρίου 2023, σχετικά με το προσχέδιο του επικαιροποιημένου ενοποιημένου εθνικού σχεδίου της Ελλάδας για την ενέργεια και το κλίμα για την περίοδο 2021-2030 και σχετικά με τη συνέπεια των μέτρων της Ελλάδας προς τον στόχο της Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα και με την εξασφάλιση προόδου όσον αφορά την προσαρμογή.
06/03/2024ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Ε.Ο.Κ.Ε. C/2024/1575: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΕ -  (pdf-0,94MB)
Παρατίθεται η με αριθμό C/2024/1575 Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Κλιματική διπλωματία της ΕΕ».
06/03/2024ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Ε.Ο.Κ.Ε. C/2024/1565: Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ -  (pdf-0,95MB)
Παρατίθεται η με αριθμό C/2024/1565 Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της στις ευάλωτες ομάδες».
23/02/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 233 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ -  (pdf-132KB)
Η Επιτροπή ενέκρινε την επένδυση πάνω από 233 εκατ. EUR σε δώδεκα νέα στρατηγικά έργα σε ολόκληρη την Ευρώπη στο πλαίσιο τουπρογράμματος LIFE για τη στήριξη της υλοποίησης των περιβαλλοντικών και κλιματικών φιλοδοξιών της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτά τα στρατηγικά έργα αναμένεται να κινητοποιήσουν σημαντικά πρόσθετα κονδύλια από άλλες πηγές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών, διαρθρωτικών, περιφερειακών και ερευνητικών ταμείων, καθώς και από τις εθνικές κυβερνήσεις και τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
21/02/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙΣ ΑΝΘΡΑΚΑ -  (pdf-63KB)
Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το πρώτο εθελοντικό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα υψηλής ποιότητας. Τοεν λόγω πλαίσιο πιστοποίησης θα τονώσει καινοτόμες τεχνολογίες απορρόφησης άνθρακα και ανθρακοδεσμευτική γεωργία που συμβάλλουν στους στόχους της ΕΕ για το κλίμα, το περιβάλλον και τη μηδενική ρύπανση. Αυτό το νέο πλαίσιο θα βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα μέσω της πιστοποίησης των απορροφήσεων άνθρακα και της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι διαφανείς και αξιόπιστες, αποτρέποντας την προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας και δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
07/02/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΡΟΠΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΘΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 -  (pdf-66KB)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να επιτύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές CO2 έως το 2050. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προσπάθειας θα προέλθει από τη μείωση των σημερινών επιπέδων εκπομπών κατά τα επόμενα έτη, θα χρειαστούμε επίσης τεχνολογίες που θα μπορούν να δεσμεύουν το CO2 ή να το απομακρύνουν απευθείας από την ατμόσφαιρα και στη συνέχεια να το αποθηκεύουν ή να το χρησιμοποιούν. Οι τεχνολογίες αυτές θα επικεντρωθούν σε τομείς στους οποίους η μείωση των εκπομπών είναι ιδιαίτερα δύσκολη ή δαπανηρή, όπως για παράδειγμα οι εκπομπές διεργασίας από τσιμέντο ή την παραγωγή ενέργειας από απόβλητα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση για τη βιομηχανική διαχείριση του άνθρακα, η οποία παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών κατά 90 % έως το 2040 και στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
25/01/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ» -  (pdf-0,68MB)
Τα μέλη της θεματικής ομάδας θα επιλεγούν από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΚΑΠ και θα αποτελείται από μια μικρή ομάδα (περίπου 40 συνολικά μελών) που θα δεσμευτούν στο έργο της Ομάδας και στη συμμετοχή τους. Η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη εν λόγω Θεματική Ομάδα είναι η 22η Φεβρουαρίου 2024.
21/12/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ ΑΠΟ «ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ» ΣΕ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ» -  (pdf-61KB)
Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την προσαρμογή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στο πλαίσιο της διεθνούς σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης, στην οποία η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι συμβαλλόμενα μέρη. Το καθεστώς προστασίας του λύκου βάσει της σύμβασης καθορίστηκε με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα κατά τη στιγμή της διαπραγμάτευσης της σύμβασης το 1979. Βάσει εμπεριστατωμένης ανάλυσης σχετικά με την κατάσταση του λύκου στην ΕΕ, η οποία επίσης δημοσιεύτηκε σήμερα, η Επιτροπή προτείνει να καταστεί ο λύκος «προστατευμένος» σε αντίθεση με τον «αυστηρά προστατευόμενο». Αποτελεί συνέχεια της ανακοίνωσης της Επιτροπής τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι, με βάση τα συλλεγέντα στοιχεία, θα αποφασίσει σχετικά με πρόταση τροποποίησης, κατά περίπτωση, του καθεστώτος προστασίας του λύκου και επικαιροποίησης του νομικού πλαισίου, ώστε να εισαχθεί, όπου απαιτείται, περαιτέρω ευελιξία.
18/12/2023ΞΕΠΑΠΑΔΕΑΣ Α., ΔΟΥΒΗΣ Κ., ΚΑΨΩΜΕΝΑΚΗΣ Ι., ΞΕΠΑΠΑΔΕΑΣ Π., ΖΕΡΕΦΟΣ Χ.: ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ -  (pdf-2,33MB)
Στη μελέτη αναπτύσσεται μεθοδολογία εκτίμησης τρωτότητας με συνδυασμό φυσικών και κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών και συμβάντων (π.χ. δασικές πυρκαγιές) που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, η οποία εφαρμόζεται με χρήση υπολογιστικού αλγορίθμου. Παρουσιάζεται επίσης μεθοδολογία πρόβλεψης, με οικονομετρικές μεθόδους, του αναμενόμενου αριθμού συμβάντων με βάση κλιματολογικές προβλέψεις για τις Ελληνικές περιφέρειες, οι οποίες προκύπτουν από επεξεργασία των σεναρίων του IPCC μέχρι το έτος 2100.
24/11/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΕΚΠΟΜΠΩΝ -  (pdf-51KB)
Η Επιτροπή προκήρυξε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Ταμείου Καινοτομίας για το 2023 με προϋπολογισμό ρεκόρ ύψους 4 δισ. ευρώ που θα στηρίξει την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών απαλλαγμένων από ανθρακούχες εκπομπές. Η πρόσκληση χρηματοδοτείται από τα έσοδα του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ της ΕΕ), γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την πράσινη μετάβαση. Η Επιτροπή αύξησε το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων και διπλασίασε τον προϋπολογισμό για κατασκευαστικά έργα καθαρής τεχνολογίας σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Διατίθενται 1,4 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας, της τεχνολογικής υπεροχής και της ανθεκτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού στην Ευρώπη.
20/11/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ -  (pdf-53KB)
Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις μεταφορές αποβλήτων, η οποία θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για τα απόβλητά της και δεν εξάγει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις σε τρίτες χώρες. Οι κανόνες θα διευκολύνουν επίσης τη χρήση των αποβλήτων ως πόρου. Η συμφωνία συμβάλλει στον στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη μείωση της ρύπανσης και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
17/11/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ -  (pdf-45KB)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν έκλεισε χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στο νησί της Ζακύνθου εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Ο χώρος υγειονομικής ταφής αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και ρυπαίνει το τοπικό περιβάλλον. Μολονότι ο χώρος υγειονομικής ταφής δεν λειτουργεί εδώ και περισσότερα από πέντε έτη, πρέπει όχι μόνο να κλείσει, αλλά και να αποκατασταθεί, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με απόφαση του Δικαστηρίου του 2014.
16/11/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 171 ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ LIFE ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ -  (pdf-58KB)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 171 νέα έργα σε ολόκληρη την Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για το περιβάλλον και το κλίμα, αξίας άνω των 396 εκατ. ευρώ. Χάρη στις ανάγκες συγχρηματοδότησης του προγράμματος, θα κινητοποιήσει συνολικές επενδύσεις άνω των 722 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 28,5 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Έργα από όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ θα λάβουν στήριξη από την ΕΕ στο πλαίσιο των ακόλουθων υποπρογραμμάτων: φύση και βιοποικιλότητα, κυκλική οικονομία και ποιότητα ζωής, μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτήν και μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.
25/10/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΕΣΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ -  (pdf-62KB)
Για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ που συμφωνήθηκε πρόσφατα για τουλάχιστον 42,5% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030, με φιλοδοξία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να φτάσουν το 45%, θα χρειαστεί τεράστια ενίσχυση της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος με αναμενόμενη αύξηση από 204 GW το 2022 σε πάνω από 500 GW το 2030. Αν και ο τομέας της αιολικής ενέργειας αποτέλεσε επιτυχία της ΕΕ στο παρελθόν, η μελλοντική πορεία ανάπτυξής του αντιμετωπίζει ένα μοναδικό συνδυασμό προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων της ανεπαρκούς και αβέβαιης ζήτησης, των αργών και περίπλοκων διαδικασιών αδειοδότησης, της έλλειψης πρόσβασης σε πρώτες ύλες, του υψηλού πληθωρισμού και των υψηλών τιμών βασικών εμπορευμάτων, του μη υποστηρικτικού σχεδιασμού των εθνικών διαγωνισμών, της αυξημένης πίεσης από διεθνείς ανταγωνιστές και των κινδύνων σχετικά με τη διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
18/10/2023ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ -  (pdf-39KB)
Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τη χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενόψει της συνόδου της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) στο Ντουμπάι των ΗΑΕ, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023 (COP 28). Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ισχυρή δέσμευσή του να υλοποιήσει τη χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
10/10/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΙΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ -  (pdf-56KB)
Ο κανονισμός για τον επιμερισμό των προσπαθειών (ESR) θέτει στόχους μείωσης των εκπομπών για την ΕΕ και τα επιμέρους κράτη μέλη σε ευρύ φάσμα τομέων. Καλύπτει τις εγχώριες μεταφορές (εξαιρουμένων των αεροπορικών), τα κτίρια, τη γεωργία, τη μικρή βιομηχανία και τα απόβλητα. Συνολικά, οι εκπομπές που καλύπτονται από τον επιμερισμό των προσπαθειών αντιπροσωπεύουν περίπου το 60 % των συνολικών εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ.
26/09/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: 90 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ 17 ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΥΓΙΩΝ ΕΔΑΦΩΝ -  (pdf-51KB)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επενδύσει 90 εκατ. EUR σε 17 νέα ερευνητικά έργα που συμβάλλουν στην αποστολή της ΕΕ : «Μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το έδαφος». Τα έργα αυτά θα αφορούν την αποκατάσταση και την προστασία της υγείας του εδάφους για τη βιώσιμη παραγωγή υγιεινών τροφίμων, την προστασία της βιοποικιλότητας, την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
25/09/2023ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ-ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ -  (pdf-1,05MB)
Ο Γεωπονικός Σύλλογος Φθιώτιδας – Ευρυτανίας απέστειλε Αίτημα ένταξης των πληγεισών περιοχών της Φθιώτιδας από την Κακοκαιρία Daniel, εντός του ειδικού επιστημονικού σχεδίου για την αποκατάσταση της γονιμότητας των εδαφών, σύμφωνα με τον στόχο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥπΑΑΤ, με σκοπό όσο το δυνατόν την ταχύτερη αποκατάσταση της γονιμότητας των πλημμυρισμένων – κατεστραμμένων εδαφών για την άμεση καλλιέργεια τους προς όφελος των Φθιωτών παραγωγών και της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
06/07/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΩΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ -  (pdf-66KB)
Η Επιτροπή ενέκρινε δέσμη μέτρων για τη βιώσιμη χρήση βασικών φυσικών πόρων, η οποία θα ενισχύσει επίσης την ανθεκτικότητα των συστημάτων τροφίμων και της γεωργίας της ΕΕ.
06/07/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ -  (pdf-68KB)
Πάνω από το 60 % των ευρωπαϊκών εδαφών είναι ανθυγιεινά και τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο. Η μη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων της ΕΕ, ιδίως η υποβάθμιση και η ρύπανση των εδαφών, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της κλιματικής κρίσης και της κρίσης βιοποικιλότητας. Ειδικότερα, η υποβάθμιση του εδάφους έχει ήδη κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ — εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω της απώλειας βασικών υπηρεσιών που παρέχει.
Εκδηλώσεις
Previous Απρίλιος 2024 Next
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
4 2024
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-XXI INTERNATIONAL SOCIETY FOR ANIMAL CLINICAL PATHOLOGY (ISACP) CONGRESS

Ηράκλειο Κρήτης ( Galaxy Hotel Iraklio) 14 - 18 Μαΐου 2024  


-5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αθήνα (Συνεδριακό Κέντρο Γ.Π.Α.) 21 - 23 Μαΐου 2024 Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Π.Α., Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών 


-5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ, ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «HYDROMEDIT 2024»

Μυτιλήνη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) 30 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2024 Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Αιγαίου, Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων 



Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel