??a??t?s?:
Σημαντικά Νέα->Διάφορα Θέματα->ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΚΥΔ)


ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΚΥΔ)


Το Διοικητικό Συμβούλιο τους Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, από την πρώτη ημέρα έκδοσης της πρόσκλησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση των ΚΥΔ, ζήτησε σθεναρά την αλλαγή της φιλοσοφίας αυτής της πρόσκλησης, καθώς θεωρήσαμε πως έπληττε τους συναδέλφους Γεωτεχνικούς που ασχολούνται σε αυτόν τον τομέα. Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε τα προβλήματα και καταθέσαμε προτάσεις αλλαγής με επιστολές μας αλλά και με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., τονίζοντας ότι θα υπερασπιστούμε τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας συνολικά.

Προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε διαβουλευτεί προηγουμένως με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και τους εμπλεκόμενους φορείς. Όμως η επιλογή ήταν η μη διαβούλευση και η έκδοση μιας πρόσκλησης την τελευταία στιγμή στην οποία δεν υπήρχαν τα εχέγγυα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και η οποία με τις στρεβλώσεις που δημιουργούσε θα οδηγούσε στην έξοδο τα μικρά και μεσαία ΚΥΔ μειώνοντας έτσι τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα θα δημιουργούσε και προβλήματα στην ορθή εκτέλεση του έργου της υποβολής των φετινών Ε.Α.Ε.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του υπουργού, ώστε να προκύψουν οι τελευταίες αλλαγές που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σίγουρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουν εξαλειφτεί όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την προκήρυξη. Πιστεύουμε πως η επίλυση και αυτών των προβλημάτων θα κατορθώσει να θεραπεύσει την κατάσταση και θα δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού από τη μια και συνθήκες ορθής ολοκλήρωσης του έργου από την άλλη.

• Η πρόσκληση έχει σωρευμένες ποινικές και αστικές ευθύνες των ΚΥΔ, οι οποίες υπερβαίνουν τα δέοντα, χωρίς μάλιστα να έχει καθορισθεί ένα πρωτόκολλο - πλαίσιο με το οποίο να είναι ξεκάθαρο πότε είναι ευθύνη του ΚΥΔ κάποιο σφάλμα και πότε όχι.
Να σημειωθεί επίσης ότι η δήλωση της ΕΑΕ γίνεται καθ’ υπόδειξη και κατ’ εντολή του παραγωγού, αφήνοντας ασαφές το πλαίσιο ευθυνών. Επίσης ας μην λησμονούμε ότι σχεδόν κάθε χρόνο υπάρχουν παραινέσεις κλεισίματος και ξανά ανοίγματος των δηλώσεων ώστε να μην υπάρξουν κυρώσεις στους παραγωγούς. Εάν ισχύσουν οι
παραπάνω σωρευμένες ευθύνες χωρίς να έχει πρώτα οριστεί επακριβώς ένα πρωτόκολλο, πολύ φοβόμαστε ότι τα ΚΥΔ δεν θα μπορούν να επωμισθούν τέτοιες ευθύνες για να διευκολύνουν καταστάσεις.

• Σχετικά με τον Υπεύθυνο Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων (Data Protection Officer, DPO), σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων η παρουσία του κρίνεται υποχρεωτική όταν διενεργείται μεγάλης κλίμακας επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων. Η απαίτηση της πρόσκλησης για DPO μπορεί να εγείρει νομικές διεκδικήσεις στο μέλλον, στο μέτρο των Γεωργικών Συμβουλών καθώς η υποχρέωση αυτή μπορεί να εκληφθεί βάση των παραπάνω ότι τα ΚΥΔ αποτελούν μέρος του συστήματος Ελέγχων, οπότε βάση του κανονισμού της ΕΕ για τις γεωργικές συμβουλές, έχουν ασυμβίβαστο στη συμμετοχή τους.
Η θεραπεία του ως άνω μπορεί να γίνει με ρητή αναφορά εντός της πρόσκλησης στο γεγονός ότι είναι μια επιπλέον δέσμευση που ζητάει ο Οργανισμός πέρα των όσων ορίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και ουδεμία εμπλοκή έχουν τα ΚΥΔ στο σύστημα Ελέγχων.

• Υποκαταστήματα: Στη περίπτωση του υποκαταστήματος, η πρόσκληση δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για το γεγονός ότι έως σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των ΚΥΔ άνοιγε ένα υποκατάστημα για την περίοδο που πραγματοποιούνται οι δηλώσεις ώστε να διευκολύνει τους παραγωγούς, (και στη συνέχεια και μετά το πέρας των δηλώσεων σταματούσε τη λειτουργία του), εξυπηρετώντας το σύνολο των πελατών του ΚΥΔ από το κεντρικό κατάστημα. Με τον τρόπο που ορίζει η πρόσκληση κάτι τέτοιο καθίσταται αδύνατο; με αποτέλεσμα είτε οι παραγωγοί να επωμισθούν μεγάλες ταλαιπωρίες σε μετακινήσεις είτε το ΚΥΔ να κρατήσει το υποκατάστημα και το προσωπικό (που προβλέπει η πρόσκληση) για όλο το έτος ανοικτό ανεβάζοντας το κόστος σε επίπεδα τα οποία το καταστούν μη βιώσιμο.

Θεωρούμε ότι η πρόβλεψη για το προσωπικό θα έπρεπε να είναι μόνο για το διάστημα που διαρκούν οι δηλώσεις και όχι πέρα από αυτό. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται τόσο η ποιότητα των εργασιών, η διευκόλυνση των παραγωγών κατά την διαδικασία όσο και η βιωσιμότητα των ΚΥΔ.

??d???se??
Previous Οκτώβριος 2022 Next
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
10 2022
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις:  - 


???t?? ?e??e??΅???? Site
Ge?te????? ?p?΅e??t???? ????da? ??.?e??????? 64, 546 31  Tessa??????  ???: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel