ΓΕΩΤ.Ε.Ε: ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ Π.Κ.Σ. ΚΑΙ Π.Ε.Κ.Δ.Υ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Τη Δευτέρα 12/02/2024 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην Αθήνα, κοινή σύσκεψη μεταξύ μελών του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και εκπροσώπων του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.) και της Δ.Ε. του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.). Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ανέλαβε τη πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη συγκεκριμένη σύσκεψη με αφορμή την πληθώρα ζητημάτων που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζωών συντροφιάς- Πρόγραμμα ‘ΑΡΓΟΣ’ και λοιπές διατάξεις».

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ Π.Κ.Σ. ΚΑΙ Π.Ε.Κ.Δ.Υ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Τη Δευτέρα 12/02/2024 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην Αθήνα, κοινή σύσκεψη μεταξύ μελών του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και εκπροσώπων του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.) και της Δ.Ε. του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.).

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ανέλαβε τη πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη συγκεκριμένη σύσκεψη με αφορμή την πληθώρα ζητημάτων που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζωών συντροφιάς- Πρόγραμμα ‘ΑΡΓΟΣ’ και λοιπές διατάξεις».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς ΓΕΩΤ.Ε.Ε. οι κ.κ. Μ. Γαρδικιώτης (Πρόεδρος Δ.Σ.), Η. Τσολιού (Γενική Γραμματέας Δ.Σ.), Β. Ζαφειροπούλου (μέλος Δ.Σ. & Πρόεδρος Δ.Σ. Π.Ε.Κ.Δ.Υ.), Β. Δελησταμάτης (μέλος Δ.Σ. & μέλος Δ.Σ. Π.Ε.Κ.Δ.Υ.), Κ. Λουκάκη (μέλος Δ.Ε. Παρατήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Από πλευράς Π.Ε.Κ.Δ.Υ. συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Α. Χατζοπούλου (Ταμίας Δ.Σ.), Α. Αγγελοπούλου (μέλος), Γ. Ρόζος (μέλος Δ.Σ.) και Ι. Τομαζινάκης (Ειδικός Γραμματέας Δ.Σ. & μέλος Δ.Ε. Παραρτήματος Κρήτης ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Τέλος, από πλευράς Π.Κ.Σ. συμμετείχαν οι κ.κ. Α. Τραχήλη (Πρόεδρος Δ.Ε.), Κ. Αγαθαγγελίδης (Γενικός Γραμματέας Δ.Ε.), Θ. Κάσσανδρος (μέλος Δ.Ε.), Ν. Φλώρος (μέλος Δ.Ε.), Λ. Αντωνιάδης (μέλος Γ.Σ.).

Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο νομικός σύμβουλος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Β. Τσιγαρίδας, ενώ ζήτησαν να παρευρίσκονται ως παρατηρητές οι κτηνίατροι και μέλη του Π.Κ.Σ. κ.κ. Μπατσας και Καλδής.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο Ν.4830/2021 προκάλεσε διάσπαση των αρμοδιοτήτων των κτηνιατρικών υπηρεσιών, εμπεριέχει διατάξεις που δεν συμβαδίζουν με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, αντιμετωπίζει λανθασμένα ως πηγή των αδέσποτων τα δεσποζόμενα ζώα, εναποθέτει το κόστος διαχείρισης των αδέσποτων στους ώμους των ευσυνείδητων ιδιοκτητών μικρών ζώων, ευνοεί χωρίς να «οριοθετεί» την επιχορήγηση ΜΚΟ στη διαχείριση των καταφυγίων, προκαλεί σύγχυση στην άσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος, μεταθέτει ευθύνες από το κράτος στους ιδιώτες κτηνιάτρους, διαχωρίζει την ευζωία από την υγεία των ζώων αυξάνοντας τα επίπεδα κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία. κ.α.

Ακόμη, επειδή συχνά γίνεται επίκληση κάποιων «μελετών» που μιλούν για πολύ μεγάλο αριθμό αδέσποτων, καταγράφηκε η ανάγκη να αξιολογηθεί η επιστημονική επάρκειά τους.

Επίσης, συμφωνήθηκε πως η λύση στην διαχείριση των αδέσποτων είναι η ίδρυση και η στελέχωση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων και ότι ο κτηνίατρος είναι υποχρεωμένος να ασκεί τα καθήκοντα του με βάση την κτηνιατρική δεοντολογία, ανεξαρτήτως αν ένα ζώο είναι σημασμένο ή όχι. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη συμβολής των δυο κτηνιατρικών σχολών τη χώρας για την επιστημονική τεκμηρίωση ενός σύγχρονου νομικού πλαισίου.

Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται πως είναι απαραίτητη η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ως επιστημονικού επιμελητηρίου και των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων του συνόλου των κτηνιάτρων της χώρας, προκειμένου να αναδειχθούν και να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Ν. 4830/2021, προς την κατεύθυνση προστασίας της υγείας και ευζωίας των ζώων αλλά και της δημόσιας υγείας, εξασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερες συνθήκες άσκησης του κτηνιατρικού επαγγέλματος και διασφαλίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των κτηνιάτρων.

Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
X

Πληροφορίες ταυτότητας του έργου

Τίτλος: Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την

Τίτλος: Αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Παροχής Εξειδικευμένης Πληροφόρησης, Ψηφιακών Υπηρεσιών, Απόθεσης Μελετών και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΓΕΩΤΕΕ (Φάσεις Α, Β και Γ)»

Πράξη: Αναβάθμιση των λειτουργικών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κωδικός Πράξης: MIS 5049504

Διάρκεια: 3 Φεβρουαρίου 2023 – 2 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός: 1.479.838,71€ (1.835.000,00€ με ΦΠΑ)

Πηγή Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ