ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΕ»

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. συμμετείχε δια του εκπροσώπου του στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», τονίζοντας την αντίθεσή του στη χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 1MW και επισημαίνοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας χάρτη χρήσης γης που θα διευκολύνει αφενός τους επενδυτές και αφετέρου θα προστατεύει την καλλιεργήσιμη γη.

Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΕ»

  Στις 19 Νοεμβρίου 2019, συζητήθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων.

  Στη συζήτηση παρευρέθηκε, εκ μέρους του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του Επιμελητηρίου στη χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 1MW. Τόνισε πως αυτή θα πρέπει να προστατεύεται γιατί αποτελεί φυσικό αναντικατάστατο πόρο και η χρήση της δημιουργεί ανεπανόρθωτα αρνητικά αποτελέσματα. Επίσης επεσήμανε τον κίνδυνο απώλειας  πόρων από το επερχόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την εξασφάλιση  περισσότερων πόρων, υπονομεύεται από νομοθετήματα που μειώνουν  ουσιαστικά την επιλέξιμη γεωργική γη. Επεσήμανε το γεγονός ότι ο υπολογισμός του 1% γίνεται επί του συνόλου της καλλιεργήσιμης έκτασης ανά περιφερειακή ενότητα, κάτι που αυξάνει τη χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας.  Περαιτέρω δε, τόνισε ότι σε συνδυασμό με προηγούμενους νόμους η διεύρυνση των χρήσεων που εισάγονται στο νομοσχέδιο θα δημιουργήσουν προβλήματα και καταστρατήγηση της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 24.   Τέλος τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας χάρτη χρήσης γης για τη χώρα, που θα διευκολύνει τους επενδυτές να γνωρίζουν εξ αρχής που θα πρέπει να επενδύσουν ενώ παράλληλα θα προστατεύεται και η πολύτιμη καλλιεργήσιμη γη που εξασφαλίζει τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας. 

Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
X

Πληροφορίες ταυτότητας του έργου

Τίτλος: Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την

Τίτλος: Αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Παροχής Εξειδικευμένης Πληροφόρησης, Ψηφιακών Υπηρεσιών, Απόθεσης Μελετών και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΓΕΩΤΕΕ (Φάσεις Α, Β και Γ)»

Πράξη: Αναβάθμιση των λειτουργικών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κωδικός Πράξης: MIS 5049504

Διάρκεια: 3 Φεβρουαρίου 2023 – 2 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός: 1.479.838,71€ (1.835.000,00€ με ΦΠΑ)

Πηγή Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ