ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κατέθεσε τις παρατηρήσεις και προστάσεις του επί της πρόσφατα εκδοθείσας Υπουργικής Απόφασης για το Σύστημα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ


  Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κατέθεσε τις παρατηρήσεις και προστάσεις του επί της πρόσφατα εκδοθείσας Υπουργικής Απόφασης για το Σύστημα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών.

  Αναλυτικά, η επιστολή του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
  σε υλοποίηση σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην 2η/1-2-2018 συνεδρίασή του, σας αποστέλλουμε τις παρατηρήσεις και προτάσεις του Επιμελητηρίου επί της με αριθμό 163/13692/25-1-2018 Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε εφαρμογή του Καν.(Ε.Ε.) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου» (ΦΕΚ 267/Β/2017):

Άρθρο 4, παρ.3:
Για λόγους διευκόλυνσης των ελέγχων, διαφάνειας αλλά και κάλυψης των πολλαπλών απαιτήσεων που τίθενται από το Σύστημα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (ΣΠΣΓΕ), δεν πρέπει να καθιερωθούν αυτοαπασχολούμενοι Γεωργικοί Σύμβουλοι (ΓΣ) που θα μπορούν να τιμολογούν συμβουλές, παρά μόνο Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (ΦΠΓΣ). Επίσης, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να καθιερωθεί η δυνατότητα παροχής γεωργικών συμβουλών μόνο μετά από άδεια του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, για λόγους αποφυγής στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

Άρθρο 4, παρ. 5:
“Εφόσον αιτιολογείται δεόντως και κρίνεται σκόπιμο, οι συμβουλές μπορούν να παρέχονται και σε άτυπες ή τυπικές, σύμφωνα με το ισχύον εθνικό θεσμικό πλαίσιο, ομάδες παραγωγών για την αντιμετώπιση κοινού προβλήματος”
να αντικατασταθεί ως εξής:
“Εφόσον αιτιολογείται δεόντως και κρίνεται σκόπιμο, οι συμβουλές μπορούν να παρέχονται και σε οργανώσεις και άτυπες ή τυπικές, σύμφωνα με το ισχύον εθνικό θεσμικό πλαίσιο, ομάδες παραγωγών για την αντιμετώπιση, κατόπιν τεκμηρίωσης, κοινού προβλήματος, με την προϋπόθεση της επιλεξιμότητας σε άλλα μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020”.

Άρθρο 5, παρ. 2, σημείο ζ:
“Η τήρηση ενιαίου δημόσιου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης του ΣΠΣΓΕ και η σύνταξη και επικαιροποίηση Οδηγού Εφαρμογής……”
Να προστεθεί ο όρος “με επιφύλαξη του άρθρου 13, παρ 2 του Καν. (ΕΕ) 1306/2013”:
“Η τήρηση ενιαίου δημόσιου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης του ΣΠΣΓΕ και η σύνταξη και επικαιροποίηση Οδηγού Εφαρμογής, με επιφύλαξη του άρθρου 13, παρ 2 του Καν. (ΕΕ) 1306/2013…..”

Άρθρο 6, παρ. 2, σημείο α:
Ο οικονομολόγος πρέπει να είναι αγροτικής κατεύθυνσης ή εξειδικευμένης εμπειρίας. Πιο συγκεκριμένα, το εδάφιο:
“Να είναι κάτοχος πτυχίου Γεωπόνου, Κτηνιάτρου, Δασολόγου, Περιβαλλοντολόγου, Γεωλόγου, Μηχανικού Περιβάλλοντος, Οικονομολόγου, Οινολόγου, Τεχνολόγου Γεωπονίας, Τεχνολόγου Τροφίμων, Τεχνολόγου Ανθοκομίας –Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Τεχνολόγου Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας (Α.Ε.Ι.-Α.ΤΕ.Ι.) ή αναγνωρισμένων ισότιμων τίτλων σπουδών, σχολών της αλλοδαπής και να διαθέτει άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ισχύ από το οικείο Επιμελητήριο, εφόσον η επαγγελματική του ειδικότητα το απαιτεί”
να αντικατασταθεί ως εξής:
“Να είναι κάτοχος πτυχίου Γεωπόνου, Κτηνιάτρου, Δασολόγου, Περιβαλλοντολόγου, Γεωλόγου, Μηχανικού Περιβάλλοντος, Οικονομολόγου (Αγροτικής κατεύθυνσης ή εξειδικευμένης εμπειρίας), Οινολόγου, Τεχνολόγου Γεωπονίας, Τεχνολόγου Τροφίμων, Τεχνολόγου Ανθοκομίας –Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Τεχνολόγου Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας (Α.Ε.Ι.-Α.ΤΕ.Ι.) ή αναγνωρισμένων ισότιμων τίτλων σπουδών, σχολών της αλλοδαπής και να διαθέτει άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ισχύ από το οικείο Επιμελητήριο, εφόσον η επαγγελματική του ειδικότητα το απαιτεί, σε συνδυασμό με το πεδίο πεδίο πιστοποίησής του (συμβουλευτικό πεδίο).”

Άρθρο 6, παρ. 3:
Εργαζόμενοι σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της πρέπει να έχουν τη δυνατότητα πιστοποίησης μόνο μετά από άδεια του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, για την αποφυγή στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

Άρθρο 6, παρ. 4, σημείο α:
Ως ΦΠΓΣ θα πρέπει να πιστοποιούνται μόνο φορείς κερδοσκοπικού χαρακτήρα, επιχειρηματικής μορφής, άρα το σημείο:
“Να έχει νομική οντότητα σύμφωνα με την κείμενη εθνική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων και ειδικών μορφών στο πλαίσιο λειτουργίας των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αντίστοιχων Αναπτυξιακών Εταιρειών.”
να αντικατασταθεί ως εξής:
“Να έχει νομική οντότητα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την κείμενη εθνική νομοθεσία.”

Άρθρο 6, παρ. 4β:
Οι ΓΣ να συμμετέχουν στη νομική οντότητα κατά πλειοψηφία, άρα το σημείο β να γίνει:
“Να συμμετέχουν στη νομική οντότητα κατά πλειοψηφία, ή να απασχολούνται σε αυτή με πλήρη απασχόληση, τουλάχιστον τρεις (3) πιστοποιημένοι Γ.Σ. της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, εκ των οποίων οι δυο (2) τουλάχιστον να είναι Γεωτεχνικοί.”

Άρθρο 6, παρ. 4γα:
Ο ΦΠΓΣ πρέπει να διαθέτει έδρα στην διοικητική περιφέρεια, άρα το σημείο γα γίνεται:
“Να διαθέτει έδρα στην διοικητική Περιφέρεια δραστηριοποίησής του με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή”.

Άρθρο 6, παρ. 4γβ:
Ο γεωγραφικός χώρος δραστηριοποίησης θα πρέπει να είναι η Διοικητική Περιφέρεια και όχι η Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία 52 ξεχωριστών μητρώων και να διευκολύνεται ο έλεγχος και η παρακολούθηση του Συστήματος, άρα το σημείο γβ γίνεται:
“Να δραστηριοποιείται σε έως δυο όμορες Διοικητικές Περιφέρειες”.

  Πιστεύοντας ότι με τις παραπάνω τροποποιήσεις ενισχύεται η λειτουργικότητα και διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοπιστία του Συστήματος Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, ευελπιστούμε στην αποδοχή των προτάσεών μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική παραπέρα πληροφορία και διευκρίνιση.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Αν. Μάμαλης
X

Πληροφορίες ταυτότητας του έργου

Τίτλος: Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την

Τίτλος: Αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Παροχής Εξειδικευμένης Πληροφόρησης, Ψηφιακών Υπηρεσιών, Απόθεσης Μελετών και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΓΕΩΤΕΕ (Φάσεις Α, Β και Γ)»

Πράξη: Αναβάθμιση των λειτουργικών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κωδικός Πράξης: MIS 5049504

Διάρκεια: 3 Φεβρουαρίου 2023 – 2 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός: 1.479.838,71€ (1.835.000,00€ με ΦΠΑ)

Πηγή Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ