ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος απέστειλε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων τις παρατηρήσεις και προτάσεις του επί των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις».

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.:  ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

 

   Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
  με αφορμή την τρέχουσα διαδικασία επεξεργασίας και εξέτασης του Σχεδίου Νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις» από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ν.Π.Δ.Δ.) ως συμβούλου της Πολιτείας για θέματα που αφορούν τη γεωτεχνική παιδεία και έρευνα, παραθέτουμε εν συνεχεία τις παρατηρήσεις και προτάσεις μας επί των διατάξεων του εν λόγω Σ/Ν.
  Κατ’ αρχάς, σημειώνουμε ότι στην παράγραφο 2 του άρθρου 13Τμήματα Τ.Ε.Ι.»), προβλέπεται η μεταφορά του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα τη Δράμα, από τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής όπου ανήκει σήμερα, στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών.
  Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. οφείλει να υπογραμμίσει πως η αποστολή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου είναι η προαγωγή αμιγούς γεωτεχνικής φύσεως επιστημονικών αντικειμένων, τα οποία ανήκουν στις επιστήμες της Γεωπονίας και της Δασολογίας. Προς επίρρωση των προαναφερομένων, αναφέρουμε ότι το αντίστοιχο Τμήμα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, με έδρα την Άρτα, ήταν ενταγμένο από την ίδρυσή του στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, ενώ με την εφαρμογή του «Σχεδίου Αθηνά» (Π.Δ. 84/2013), αποτελεί πλέον μία εκ των τριών κατευθύνσεων του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπονίας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του οικείου Ιδρύματος.
  Με βάση τα ανωτέρω, ζητούμε την απαλοιφή της συγκεκριμένης διάταξης, επισημαίνοντας ότι η προβλεπόμενη στο νομοσχέδιο ένταξη του εν λόγω Τμήματος σε άλλη Σχολή, διαφορετικού επιστημονικό πεδίου, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ακαδημαϊκή λειτουργία και θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την υπονόμευση του σκοπού ίδρυσής του. Επιπλέον, υπογραμμίζουμε ότι στην περίπτωση ενδεχόμενης μελλοντικής αναβάθμισης του συγκεκριμένου Τμήματος σε πανεπιστημιακό, θα υπάρξουν σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα στον καθορισμό και οριοθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του.
  Πέραν τούτων, παρατηρούμε ότι στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 29 προβλέπεται η ομαδοποίηση υφιστάμενων και η σύσταση νέων κλάδων/ειδικοτήτων εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μια διαδικασία που αφορά, μεταξύ άλλων, και τις ειδικότητες των Γεωπόνων (νυν ΠΕ14.04) και Δασολόγων (νυν ΠΕ14.05) εκπαιδευτικών, μελών του Επιμελητηρίου μας.
  Σε ό,τι αφορά την ομαδοποίηση κλάδων και ειδικοτήτων του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), θεωρούμε κατ’ αρχάς θετικό το γεγονός ότι το ΥΠ.Π.Ε.Θ. έλαβε υπόψη του και ενσωμάτωσε ένα μεγάλο μέρος από τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Με ιδιαίτερη έκπληξη ωστόσο διαπιστώσαμε ότι η ειδικότητα των Δασολόγων εκπαιδευτικών (ΠΕ14.04) δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα ειδικοτήτων του νέου κλάδου ΠΕ88 Γεωπονίας και Διατροφής. Υπογραμμίζουμε ότι οι Δασολόγοι μέλη μας, πέρα από τη Γενική και την Ειδική Εκπαίδευση, υπηρετούν ως εκπαιδευτικοί λειτουργοί και στην Τεχνική – Επαγγελματική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΕΠΑ.Λ.), όπου και διδάσκουν, με Α’ και Β’ ανάθεση, πληθώρα μαθημάτων του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος.
  Δυστυχώς, στο παρόν νομοσχέδιο προβλέπεται η ομαδοποίηση – συγχώνευση της ειδικότητας των Δασολόγων – μελών μας, με άλλες ειδικότητες (ΠΕ12.13, ΠΕ18.16), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σαφείς διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιστημονικών προσόντων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών κάθε ειδικότητας.
  Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την εν λόγω δρομολογούμενη ενοποίηση, τονίζοντας πως δεν εξυπηρετεί καμία παιδαγωγική αναγκαιότητα, αλλά αντιθέτως αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρές δυσχέρειες στην αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία όχι μόνο του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος των ΕΠΑ.Λ., άλλα και της Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, όπου επίσης διδάσκουν οι Δασολόγοι – μέλη του.
  Με βάση τα προαναφερόμενα ζητούμε να συμπεριληφθεί η ειδικότητα των Δασολόγων εκπαιδευτικών στον νέο κλάδο ΠΕ88, ο οποίος θα πρέπει να μετονομαστεί σε «Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος», κατ’ αντιστοιχία με την ονομασία του υφιστάμενου Τομέα των ΕΠΑ.Λ.
  Παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλούμε για τη διανομή των ως άνω απόψεών μας στους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής, προς ενημέρωσή τους.
        
                Με εκτίμηση,
                Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

                Σπυρίδων Μάμαλης

X

Πληροφορίες ταυτότητας του έργου

Τίτλος: Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την

Τίτλος: Αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Παροχής Εξειδικευμένης Πληροφόρησης, Ψηφιακών Υπηρεσιών, Απόθεσης Μελετών και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΓΕΩΤΕΕ (Φάσεις Α, Β και Γ)»

Πράξη: Αναβάθμιση των λειτουργικών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κωδικός Πράξης: MIS 5049504

Διάρκεια: 3 Φεβρουαρίου 2023 – 2 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός: 1.479.838,71€ (1.835.000,00€ με ΦΠΑ)

Πηγή Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ