Με αφορμή τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με την οποία εξετάζεται ως σοβαρό ενδεχόμενο η κατάργηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και η συνένωσή της με άλλες υφιστάμενες Γενικές Δ/νσεις σε μία κοινή Γενική Διεύθυνση Τουρισμού, Παραγωγής και Ανάπτυξης, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις του, με σχετική επιστολή που απέστειλε στον Περιφερειαρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας.
ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΩΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Αναλυτικά, η επιστολή του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:
“Κύριε Περιφερειάρχα,
με αφορμή τη σχετική με αριθμό 318/7-7-2017 επιστολή – παρέμβαση του Περιφερειακού Παραρτήματος Ηπείρου και Νήσων του Επιμελητηρίου μας, πληροφορηθήκαμε ότι στο πλαίσιο της επικείμενης τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειάς σας, εξετάζεται ως σοβαρό ενδεχόμενο η κατάργηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και τη συνένωσή της με άλλες υφιστάμενες Γενικές Δ/νσεις σε μία κοινή Γενική Διεύθυνση Τουρισμού, Παραγωγής και Ανάπτυξης.
Η συγκεκριμένη πρόταση, εξ όσων γνωρίζουμε, προβλέπει περαιτέρω κατάργηση και σύμπτυξη των υποκείμενων γεωτεχνικών οργανικών μονάδων είτε αυτές βρίσκονται στην έδρα της Περιφέρειας (συνένωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και της Δ/νσης Κτηνιατρικής σε μια ενιαία Διεύθυνση, με παράλληλη μείωση των υφιστάμενων Τμημάτων) είτε στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων (κατάργηση των Τμημάτων Αλιείας στις Δ.Α.Ο.Κ. Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Λευκάδας και η συνένωσή τους με τα αντίστοιχα Τμήματα Κτηνιατρικής).
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ν.Π.Δ.Δ.), ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας επί θεμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την πρωτογενή παραγωγή, την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη, την υγεία και ευζωία των ζώων, άλλα και ως φορέας κοινής έκφρασης και δράσης των γεωτεχνικών – μελών του, επισημαίνει ότι συγκεκριμένη πρόταση (για την οποία όπως ενημερωθήκαμε δεν ζητήθηκε η γνώμη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών):
– απαξιώνει τη σημασία και την ανάγκη της παροχής συνεχούς και ουσιαστικής επιστημονικής υποστήριξης των γεωτεχνικών υπηρεσιών προς τους Έλληνες αγρότες,
– παραγνωρίζει τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά (π.χ. αποστάσεις, νησιωτικότητα) και την παραγωγική διάρθρωση του αγροτικού τομέα της Περιφέρειας,
– αποδυναμώνει κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην ενίσχυση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στη γενικότερη παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, και
– δεν διασφαλίζει, σε καμία περίπτωση, την τήρηση των προβλεπόμενων στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τη προστασία του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου και της δημόσιας υγείας.
Επιπλέον, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. υπογραμμίζει πως η κατά τα ως άνω προτεινόμενη συνένωση Γενικών Διευθύνσεων με σαφώς διακριτά υπηρεσιακά αντικείμενα, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μεγάλης και ιδιαιτέρως συγκεντρωτικής οργανικής μονάδας η οποία, δεδομένου ότι θα αναλάβει την υποχρέωση εφαρμογής της ειδικότερης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας αρμοδιότητας πολλών Υπουργείων, αναπόφευκτα θα αντιμετωπίζει σημαντικές και πολλές φορές ανυπέρβλητες δυσχέρειες στον συντονισμό, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητά της.
Οι γεωτεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (όπως και όλων των Περιφερειών της χώρας) είναι επιφορτισμένες με την άσκηση των αρμοδιοτήτων που τους έχουν μεταβιβαστεί, κυρίως, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), το οποίο διατηρεί τον απαιτούμενο εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την άσκηση εθνικής αγροτικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε απαραίτητη τη διατήρηση, με την υφιστάμενη μορφή, τόσο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας όσο και της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, δεδομένου ότι η υπηρεσίες αυτές έχουν την ευθύνη του συντονισμού και επίβλεψης της εφαρμογής των δράσεων αγροτικής πολιτικής στα νησιά του Ιονίου (φυτική και ζωική παραγωγή, προστασία δημόσιας υγείας, αλιεία, υλοποίηση μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ), σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΥΠ.Α.Α.Τ. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη της σημασία των αρμοδιοτήτων που ασκούν τα Τμήματα Αλιείας, ιδίως σε περιοχές όπου αναπτύσσονται σημαντικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε πρόθεση κατάργησης των αντίστοιχων Τμημάτων των Δ.Α.Ο.Κ. Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Λευκάδας.
Πέραν τούτων, τονίζουμε πως ο αριθμός των οργανικών μονάδων (Διευθύνσεις, Τμήματα) των γεωτεχνικών υπηρεσιών που ανήκουν στις αιρετές Περιφέρειες, μειώθηκε δραστικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης). Οποιαδήποτε περαιτέρω συρρίκνωσή τους θα οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση της απαιτούμενης προσφοράς τους προς τον Έλληνα αγρότη και θα περιορίσει τη δυνατότητα κάθε Περιφέρειας να ανταποκριθεί στις σχετικές αρμοδιότητες και καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί από τον νόμο. Αντιθέτως, θεωρούμε απαραίτητη την ενίσχυση των εν λόγω υπηρεσιών τόσο με επιστημονικό γεωτεχνικό προσωπικό, όσο και με τη θέσπιση λειτουργικών και αποτελεσματικών Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας.
Κύριε Περιφερειάρχα,
με βάση όλα τα προαναφερόμενα, ζητούμε από εσάς προσωπικά, αλλά και από όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην υιοθετήσετε οποιαδήποτε πρόταση που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Επισημαίνουμε επιπλέον την ανάγκη άμεσης έναρξης μιας ουσιαστικής διαβούλευσης της Περιφέρειας με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου μας, με σκοπό τη δημιουργία ενός Ο.Ε.Υ. που θα θέτει ισχυρές βάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος, άλλωστε, αποτελεί σημαντικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας της ευρύτερης περιοχής.
Αναμένοντας τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, διευκρίνιση ή συνεργασία επί του θέματος.
Σπυρίδων Μάμαλης”