Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, στην Αθήνα, η εσπερίδα που διοργάνωσαν το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και το Τ.Ε.Ε. με θέμα «Δασικοί Χάρτες: Προβλήματα & προτάσεις αντιμετώπισής τους».
Στηνεσπερίδα συμμετείχαν ο Διευθυντής Δασικών Χαρτών & Φυσικού Περιβάλλοντοςτης ΕΚΧΑ Α.Ε., κ. Μόσχος Βογιατζής, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου ΑγρονόμωνΤοπογράφων Μηχανικών, κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης και ο κ. Νικόλαος Χλύκας,Δασολόγος – Περιβαντολλόγος, Μελετητής.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς τουΠροέδρου του Τ.Ε.Ε., κ. Γεώργιου Στασινού και του Προέδρου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. ΣπυρίδωναΜάμαλη. Ο κ. Μάμαλης, κατά την τοποθέτησήτου τόνισε ότι η σύνταξη των δασικών χαρτών αποτελεί ένα από τα σπουδαιότεραθέματα της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας. Οι δασικοί χάρτες είναι πολύτιμοεργαλείο για την καταγραφή και την αποτύπωση τόσο της δημόσιας όσο και τηςιδιωτικής περιουσίας, αλλά και για την απογραφή του δασικού πλούτου της χώρας.Βοηθούν στην έγκυρη και έγκαιρη δήλωση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίουστο πλαίσιο της κτηματογράφησης και για αυτό δεν μπορεί το έργο τηςκτηματογράφησης να τελειώσει χωρίς τους δασικούς χάρτες. Αυτό αποτελεί πάγιαθέση του Επιμελητηρίου. Είναι γεγονός εξάλλου ότι το Επιμελητήριο προσέφυγε στοΣτΕ για την προκήρυξη της ΕΚΧΑ σχετικά με την ολοκλήρωση του κτηματολογίουχωρίς την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανεότι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είχε προειδοποιήσει την πολιτεία για όλα τα προβλήματα που θαπροκύψουν και είχε επισημάνει ότι είναι υπέρ της κύρωσης των δασικών χαρτώνκάτω όμως υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μάμαλης πρότεινε τα εξής:
§ Να δοθεί η δυνατότητα να μην κατατίθεται αντίρρησηαπό τον γεωργό – ιδιοκτήτη για τις γεωργικές εκτάσεις που έχουν ενταχθεί στοσύστημα επιδοτήσεων αλλά φαίνονται ως δασικές, ή όπου κατατίθεται η αντίρρηση ναγίνεται ατελώς.
§ Να υπάρχει χρόνος για την υπαγωγή των εκτάσεων στηδιαδικασία εξαγοράς, να απλουστευθούν οι διαδικασίες εξαγοράς και αλλαγήςχρήσης γης και να μειωθούν τα τιμήματα.
§ Να απαλλαγούν οι ΟΤΑ από το περιβαλλοντικό τέλοςαλλαγής χρήσης με την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα έχουν μόνογεωργική χρήση.
§ Να γίνεισαφής προσδιορισμός των γεωργικών ή άλλων εκτάσεων, κατοικιών, κτισμάτων,εγκαταστάσεων που εξαιρούνται της αναδάσωσης μιας περιοχής ώστε οι περιοχές ναεξαιρεθούν προσωρινά της ανάρτησης ή να λυθεί το πρόβλημα με τις αναδασωτέεςπεριοχές.
§ Να λυθεί το θέμα των οικισμών και νααποσυρθεί η διάταξη για τις οικιστικές πυκνώσεις.
§ Να υπάρχει ισονομία στην αντιμετώπιση όλων τωνπολιτών και κυρίως των παραγωγικών.
§ Να παραταθεί ο χρόνος υποβολής των αντιρρήσεων,γιατί οι δύο μήνες είναι μία πολύ μικρή χρονική περίοδος, ιδιαίτερα για τουςκατοίκους του εξωτερικού.
§ Να προκηρυχθούν άμεσα οι δασικοί χάρτες για τουπόλοιπο της χώρας και να ενοποιηθούν και να ταυτιστούν χρονικά οι διαδικασίεςυποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας που γίνονται στο πλαίσιο κτηματογράφησης καιαντιρρήσεων των δασικών χαρτών.
§ Ναδιαφυλαχθεί με κάθε τρόπο η παραγωγική δραστηριότητα, χωρίς βέβαια ναπαραβλεφθούν οι αυθαιρεσίες και οι καταπατήσεις. Για να υπάρχει παραγωγική βάσηστον πρωτογενή τομέα της οικονομίας θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι αγροτικέςεκτάσεις, αυτές τουλάχιστον που δηλώνονται σήμερα, και να εξασφαλισθούνχορτολιβαδικές εκτάσεις για να βοηθηθεί ο παραγωγικός ιστός της υπαίθρου.Διαφορετικά, τα προβλήματα που θα ανακύψουν στη συνέχεια θα είναι αδύνατον ναξεπεραστούν από την ελληνική πολιτεία και η ελληνική οικονομία θα πληρώσει γιαάλλη μία φορά το τίμημα.
Επισημαίνεται ότι την εσπερίδα παρακολούθησε οΑναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος. Ο Υπουργόςστην τοποθέτησή του ανακοίνωσε νομοθετικές αλλαγές και διορθώσεις για τουςδασικούς χάρτες και αποδέχθηκε πρόταση ανοιχτού διαλόγου και συνεργασίας μετους τεχνικούς επιστημονικούς φορείς για την ολοκλήρωσή του.
Τηνομιλία του Προέδρου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., καθώς και τις προτάσεις που παρουσίασε γιατην αντιμετώπιση των προβλημάτων μπορείτε να τα παρακολουθήσετε ΕΔΩ, ολόκληρη την εσπερίδαμπορείτε να την παρακολουθήσετε ΕΔΩ, ενώ ταπρακτικά της εκδήλωσης μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ.