ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΤΟΣ Ή ΠΛΗΣΙΟΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, απέστειλε τις παρατηρήσεις και προτάσεις του επί του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων Εντός ή Πλησίον Δασικών Εκτάσεων.


ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΤΟΣ Ή ΠΛΗΣΙΟΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ


Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, απέστειλε τις παρατηρήσεις και προτάσεις του επί του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων Εντός ή Πλησίον Δασικών Εκτάσεων. Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι,
με αφορμή τη θέση σε διαβούλευση του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων Εντός ή Πλησίον Δασικών Εκτάσεων, θα θέλουμε να επισημάνουμε μια παράλειψη στις προβλέψεις του, η οποία κατά τη γνώμη μας είναι σημαντική και μπορεί να ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια που γίνεται, μέσω του κανονισμού, για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής πυροπροστασίας για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός ή πλησίον των δασικών εκτάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος κανονισμός δεν αντιμετωπίζει το εσωτερικό του κτιρίου υπό το πρίσμα των κανονισμών πυροπροστασίας κτιρίων, αλλά είναι αυτοτελής και εισάγει επιπρόσθετες απαιτήσεις, τόσο για τα στοιχεία που απαρτίζουν το κέλυφος του κτιρίου (εξωτερικοί τοίχοι, στέγες, κουφώματα, κ.λπ.), στα οποία επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας τους, όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου και τα στοιχεία που τον αποτελούν (επιστρώσεις ακαλύπτου, φύτευση, διαμορφώσεις, υπαίθριες κατασκευές, κ.λπ.).

Εντούτοις, την εξέταση των κριτηρίων επικινδυνότητας του ακινήτου, καλείται να την διεκπεραιώσει αποκλειστικά ένας τεχνικός επιστήμονας (σύμφωνα με το τρίτο άρθρο του Πρώτου κεφαλαίου του Κανονισμού), παρότι το γνωστικό του αντικείμενο καλύπτει μόνο το ένα σκέλος των απαιτήσεων για την πυροπροστασία, και συγκεκριμένα αυτό που σχετίζεται με το κέλυφος του κτιρίου. Ο περιβάλλον χώρος, ο οποίος αποτελείται ή γειτνιάζει με δασικές ή/και χορτολιβαδικές εκτάσεις, απαιτεί την αξιολόγησή του από έναν γεωτεχνικού επιστήμονα, για την ορθή πυροπροστασία, τόσο του κτιρίου αυτού καθ’ αυτού, όσο και για την παρεμπόδιση μετάδοσης της πυρκαγιάς στις γειτνιάζουσες εκτάσεις.

Ο γεωτεχνικός είναι ο μόνος επιστήμονας με το γνωστικό υπόβαθρο που απαιτείται για τη σωστή εκτίμηση της επικινδυνότητας του περιβάλλοντος χώρου, μέσω των ειδικών γνώσεων που κατέχει για κάθε περιοχή. Εκτός από τις γνώσεις για το κλίμα ή την τοπογραφία κάθε περιοχής, έχει γνώσεις για το μικροκλίμα της περιοχής, αλλά και την ορθή γνώση και αναγνώριση της βλάστησης. Επιπλέον, πέρα από τη λίστα των 31 ειδών που αναφέρονται στο Κεφάλαιο 1 Άρθρο 5 (5.4.2 Κυρίαρχο είδος φυτών), ο γεωτεχνικός επιστήμονας γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του κάθε είδους της λίστας αυτής, η οποία δεν καλύπτει όλα τα ενδημικά είδη (λόγω της υψηλής βιοποικιλότητας της Ελλάδος ως Μεσογειακής χώρας), αλλά ούτε και τα ξενικά που προτιμώνται για καλλωπιστικούς λόγους.

Με βάση τα παραπάνω είναι πιστεύουμε επιβεβλημένες συγκεκριμένες τροποποιήσεις του κανονισμού, ώστε να μπορεί αυτός να ανταποκριθεί με επιτυχία στην δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για μια αποτελεσματική πυροπροστασία στα ακίνητα εντός ή πλησίον των δασικών εκτάσεων. Ειδικότερα, προτείνουμε τα εξής:

Κεφάλαιο Πρώτο: Γενικές Αρχές
Άρθρο 3: Ορισμοί
Να τροποποιηθούν οι παράγραφοι 4, 5 και 6, ως εξής:
«4. Δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας είναι η δήλωση που υποβάλλεται περιοδικά από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, αναλόγως της κατηγορίας επικινδυνότητάς του, στην οποία ο ιδιοκτήτης δηλώνει υπεύθυνα ότι προέβη στις απαιτούμενες κατά περίπτωση ενέργειες και το ακίνητό του πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, όπως καθορίζονται στην έκθεση αρμόδιου τεχνικού και γεωτεχνικού επιστήμονα.
5. Έκθεση αρμόδιου τεχνικού και γεωτεχνικού επιστήμονα είναι το πόρισμα – μελέτη, όπου καθορίζονται τα απαιτούμενα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας για την εφαρμογή του παρόντος.
6. Έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας είναι το έγγραφο που συντάσσει τεχνικός και γεωτεχνικός επιστήμονας από το οποίο, με βάση τα αξιολογούμενα κριτήρια του παρόντος, προκύπτει η κατηγορία επικινδυνότητας του ακινήτου».

Κεφάλαιο Τρίτο: Διαδικασία υποβολής στοιχείων, ελέγχου και επιβολής κυρώσεων
Άρθρο 1: Διαδικασία υποβολής εντύπου Αξιολόγησης επικινδυνότητας, Τεχνικής έκθεσης και Δήλωσης εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας
Να τροποποιηθεί η 1η παράγραφος, ως εξής:
«Με την ισχύ του παρόντος, αρμόδιος τεχνικός και γεωτεχνικός επιστήμονας προβαίνει στην εξέταση των κριτηρίων επικινδυνότητας του ακινήτου κατά τις διατάξεις του κανονισμού και συμπληρώνουν το έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας από το οποίο προκύπτει η κατάταξή του. Επανασύνταξη του εντύπου αξιολόγησης απαιτείται μόνο σε περίπτωση τροποποίησης των εξεταζόμενων κριτηρίων αυτού».
Να τροποποιηθεί η 2η παράγραφος, ως εξής:
«Στη συνέχεια, αρμόδιος τεχνικός και γεωτεχνικός επιστήμονας συντάσσει έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται οπωσδήποτε τα εξής:
1. ……».
Να τροποποιηθεί η 5η παράγραφος, ως εξής:
«Το έντυπο αξιολόγησης της επικινδυνότητας και η έκθεση του αρμόδιου τεχνικού και γεωτεχνικού επιστήμονα με τα συνοδευτικά τους στοιχεία, υποβάλλονται από εξουσιοδοτημένο διαχειριστή στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 31/3».
Η 6η παράγραφος να τροποποιηθεί ως εξής:
«Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εντός ενός μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και για κάθε επόμενο έτος μέχρι τις 30/4, εισέρχεται στο ανωτέρω πληροφοριακό σύστημα με ταυτοποίηση των στοιχείων του, επιλέγει την καταχωρηθείσα αρχική αξιολόγηση και τεχνική έκθεση και υποβάλλει Δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας με την οποία δηλώνει ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πληροί τις οριζόμενες απαιτήσεις του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου του σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς, όπως αυτές ορίζονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού και γεωτεχνικού επιστήμονα».
Να τροποποιηθεί η τελευταία παράγραφος, ως εξής:
«Από το πληροφοριακό σύστημα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου αλλά και ο αρμόδιος Δήμος, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν αντίγραφα της Αξιολόγησης επικινδυνότητας, της Έκθεσης τεχνικού και γεωτεχνικού επιστήμονα και της Ετήσιας Δήλωσης εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας του ακινήτου. Όλα τα ανωτέρω υποβληθέντα στοιχεία, αποτελούν τη βάση διενέργειας των προβλεπόμενων ελέγχων».

Άρθρο 2: Έλεγχοι
Το 2ο εδάφιο της 3ης παραγράφου να τροποποιηθεί ως εξής:
«Η τριμελής επιτροπή αφού εξετάσει τη συμβατότητα των αναφερομένων στην Αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου με την επιτόπια κατάσταση και την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων σε συνάρτηση με τη Δήλωση του ιδιοκτήτη και την έκθεση του τεχνικού και γεωτεχνικού επιστήμονα, συντάσσει Πόρισμα το οποίο καταχωρεί στο ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα».

Άρθρο 3: Κυρώσεις
Το 1ο εδάφιο της παραγράφου 1α να τροποποιηθεί ως εξής:
«1. α. Σε περίπτωση μη υποβολής του εντύπου αξιολόγησης της επικινδυνότητας του ακινήτου και της τεχνικής έκθεσης απαιτούμενων μέτρων και λοιπών στοιχείων από τεχνικό και γεωτεχνικό επιστήμονα, επιβάλλεται πρόστιμο ανάλογο με την επιφάνεια του ακινήτου και την κατηγορία επικινδυνότητας του».
Το 3ο εδάφιο της 1β παραγράφου να τροποποιηθεί ως εξής:
«Εφόσον διαπιστωθεί ότι έχει συνταχθεί το έντυπο αξιολόγησης και η τεχνική έκθεση του τεχνικού και γεωτεχνικού επιστήμονα, καθώς και η δήλωση εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων, ενώ δεν έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα μέτρα, επιβάλλεται το πενήντα τοις εκατό (50%) του προστίμου της περίπτωσης α».

Κεφάλαιο Τέταρτο: Ισχύς και μεταβατικές διατάξεις
Άρθρο 1: Ισχύς και μεταβατικές διατάξεις του κανονισμού
Να τροποποιηθεί η προτελευταία παράγραφος, ως εξής:
«Μετά την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ο ιδιοκτήτης με την υποβολή της ετήσιας δήλωσής του καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα σε ηλεκτρονική μορφή το έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας και την τεχνική έκθεση του αρμόδιου τεχνικού και γεωτεχνικού επιστήμονα».

Πιστεύοντας ότι οι παραπάνω τροποποιήσεις θα συνεισφέρουν σημαντικά στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία των ακινήτων εντός ή πλησίον των δασικών εκτάσεων, παρακαλούμε για τις δικές σας σχετικές ενέργειες και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική παραπέρα πληροφορία ή διευκρίνηση.


Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Αν. Μάμαλης
X

Πληροφορίες ταυτότητας του έργου

Τίτλος: Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την

Τίτλος: Αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Παροχής Εξειδικευμένης Πληροφόρησης, Ψηφιακών Υπηρεσιών, Απόθεσης Μελετών και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΓΕΩΤΕΕ (Φάσεις Α, Β και Γ)»

Πράξη: Αναβάθμιση των λειτουργικών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κωδικός Πράξης: MIS 5049504

Διάρκεια: 3 Φεβρουαρίου 2023 – 2 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός: 1.479.838,71€ (1.835.000,00€ με ΦΠΑ)

Πηγή Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ