ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 «ECOSYSTEM RESTORATION»

Δελτίο τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που τη φετινή χρονιά η 5η Ιουνίου επικεντρώνεται στο θέμα της Αποκατάστασης του Οικοσυστήματος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

5 Ιουνίου 2021: «Ecosystem Restoration»

 

  Το 1972 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) καθιέρωσε την 5η Ιουνίου ως την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το περιβάλλον. Τη φετινή χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στο θέμα της Αποκατάστασης του Οικοσυστήματος, «Ecosystem Restoration». Το Πακιστάν θα ενεργήσει  ως παγκόσμιος οικοδεσπότης και η ημέρα αυτή του 2021 θα αποτελέσει την έναρξη της δεκαετίας του Ο.Η.Ε. για την Αποκατάσταση του Οικοσυστήματος.

  Ο σύγχρονος άνθρωπος αξιοποιεί τους διαθέσιμους περιβαλλοντικούς πόρους  με ποικίλους τρόπους. Αυτή όμως η διαδικασία προϋποθέτει την διατήρηση και τη σταθερότητα του περιβάλλοντος και συνεπώς την υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να προστατέψουμε σαν κοινωνία τα φυσικά οικοσυστήματα , συνδέοντας τα άμεσα με την υγεία και την επιβίωση του ίδιου του ανθρώπου.  Όσες φορές αγνοήθηκαν αυτές οι βασικές αρχές και αξίες είδαμε τα σύγχρονα προβλήματα όπως η κλιματική  αλλαγή, η αποψίλωση των δασών, η ερημοποίηση, η εξαφάνιση  βιολογικών ειδών, η εξάντληση των ορυκτών πόρων και η ρύπανση  του περιβάλλοντος, να γιγαντώνονται  και να δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα που απαιτούν πολλαπλάσιους οικονομικούς και κοινωνικούς πόρους για τη θεραπεία τους.

  Ποτέ στο παρελθόν η ανάγκη για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων  δεν υπήρξε πιο επείγουσα από ότι σήμερα. Η δεκαετία που αφιερώνουν τα  Ηνωμένα Έθνη  για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος στοχεύει στην πρόληψη, τη  διακοπή  και την αναστροφή της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων σε κάθε ήπειρο και σε κάθε ωκεανό. Ο στόχος αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλές  μορφές δράσεων, όπως αναδασώσεις, αύξηση των χώρων πρασίνου στις πόλεις, αναδημιουργία κήπων, καθαρισμός των ποταμών και των ακτών. Αυτή η προσπάθεια συνδέεται και συμβάλλει παράλληλα  στη μείωση της φτώχειας, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην αποτροπή μαζικής εξαφάνισης ειδών από τον πλανήτη. Η γενιά αυτή μπορεί και πρέπει να κάνει ειρήνη με τη φύση.   

  Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ως θεσμοθετημένος Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, αλλά και σύμβουλός της σε θέματα διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, πιστεύει πως η προστασία και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων πρέπει να ενσωματωθεί σε κάθε έργο και δραστηριότητα, καθώς και σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που πραγματοποιείται στη χώρα μας. Περισσότερο όμως και  πάνω από όλα πρέπει να γίνει συνείδηση  σε κάθε ενεργό πολίτη  και ιδιαίτερα στους Γεωτεχνικούς ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εκτός από υποχρέωση της πολιτείας είναι και δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Από το
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
X

Πληροφορίες ταυτότητας του έργου

Τίτλος: Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την

Τίτλος: Αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Παροχής Εξειδικευμένης Πληροφόρησης, Ψηφιακών Υπηρεσιών, Απόθεσης Μελετών και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΓΕΩΤΕΕ (Φάσεις Α, Β και Γ)»

Πράξη: Αναβάθμιση των λειτουργικών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κωδικός Πράξης: MIS 5049504

Διάρκεια: 3 Φεβρουαρίου 2023 – 2 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός: 1.479.838,71€ (1.835.000,00€ με ΦΠΑ)

Πηγή Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ