ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Την Τρίτη, 26 Μαΐου 2020, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Σπυρίδων Μάμαλης, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη 2η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο επεξεργασίας και εξέτασης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

Θεσσαλονίκη, 28 Μαΐου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ

 

ΣτηΔιαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής γιατο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσειςαρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμισηκαι τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα» με τηλεδιάσκεψη, οΠρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

 

Την Τρίτη, 26 Μαΐου 2020,ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Σπυρίδων Μάμαλης, συμμετείχεμέσω τηλεδιάσκεψης στη 2η συνεδρίαση της Διαρκούς ΕπιτροπήςΠαραγωγής & Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο επεξεργασίας καιεξέτασης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ρυθμίσεις αρμοδιότηταςτου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τονεκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

Ο Πρόεδρος τουΕπιμελητηρίου στην τοποθέτησή του επισήμανεότι πρόκειται για ένα σημαντικό Νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνσηκαι λύνει χρόνια προβλήματα, ενώ με μικρές διορθώσεις σε κάποια άρθρα του θαμπορέσει να αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του αγροτικού τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Μάμαλης τόνισε ότι το σύστημα ΔΙΓΕΛΠ (Δίκτυο Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης)αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής το οποίο θα πρέπεινα αξιοποιηθεί στον σχεδιασμό αγροτικής πολιτικής. Το Επιμελητήριο εξάλλου έχειήδη προτείνει να χρησιμοποιηθεί και για τη φορολογική πολιτική των αγροτών.Επομένως, η οποιαδήποτε συμβολή στην ανάπτυξη του συστήματος αυτού είναι έναθετικό βήμα.

Επιπλέον, ο Πρόεδροςτου ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τόνισε ότι το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο, στο οποίο αναφέρεταιτο άρθρο 9, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα βοηθήσει την ελληνικήμελισσοκομία, την πάταξη της νοθείας και τις ελληνοποιήσεις. Για αυτούς τουςλόγους όχι μόνο θα πρέπει να γίνει, αλλά θα πρέπει αναπτυχθεί και ναλειτουργήσει στην πράξη. Επίσης, το Νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστήκατεύθυνση για τη λειτουργία των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης τωνΥδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) οι οποίες είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσουν. Ακόμηένα θετικό στοιχείο του Νομοσχεδίου είναι η αναλογικότητα των κυρώσεων σχετικάμε τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα ενώ ο κ. Μάμαλης τόνισε την αναγκαιότηταύπαρξης του υπεύθυνου επιστήμονα σε όλα τα καταστήματα πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικώνπροϊόντων και σε όλες τις δομές. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτοπρόσωπηπαρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τηναύξηση της παραγωγικότητας των εκμεταλλεύσεων (άρθρο 14).

Ο Πρόεδρος τουΕπιμελητηρίου επισήμανε όμως και κάποια σημεία στο εν λόγω Νομοσχέδιο που θαπρέπει να διορθωθούν, όπως στο άρθρο 2 «Έγγειες Βελτιώσεις» το σημείο πουαναφέρεται στην πενταμελή επιτροπή για την παρακολούθηση και εφαρμογή τηςδιαδικασίας μεταβίβασης που συνίσταται στην οικία Περιφέρεια και στην οποίαορίζονται κατά προτίμηση υπάλληλοι των κλάδων «ΠΕ ή ΤΕ Γεωπονικού» θα πρέπει ναδιορθωθεί σε «ΠΕΓεωπονικού, ή ΤΕ Γεωπονικού ελλείψει ΠΕ», ενώ από το σημείο «ΠΕ ή ΤΕ Γεωλόγων»το ΤΕ Γεωλόγων πρέπει να απαλειφθεί διότι δεν υπάρχει αυτή η κατηγορία συναδέλφων.Επιπλέον, συμφώνησε με την αλλαγή της σήμανσης που αναφέρει το Νομοσχέδιο,τονίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης των αποβλήτων, ενώ ζήτησε την πρόσθεσητης Διεύθυνσης των Αποκεντρωμένων Δομών στην Τεχνική Γνωμοδοτική ΕπιτροπήΛιπασμάτων (άρθρο 3).

Ο κ. Μάμαλης συμφώνησε με την ένταξη της παραγωγής αυγώνστο σύστημα ελέγχων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τονίζοντας τη σημασία των ελέγχων για τηνυγιή λειτουργία της αγοράς, ενώ πρότεινε μία μικρήδιόρθωση που μπορεί να γίνει στο άρθρο 15 για τις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος, έτσιώστε να υπάρξει πρόβλεψη ο ένας από τους 2 κτηνιάτρους να μπορεί να προέρχεταιαπό τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για να είναι πιο ευέλικτο το σύστημα. Στο άρθρο17 που αφορά τις ρυθμίσεις για τον ΕΛΓΑ συμφώνησε να προστεθεί ένας ακόμη νομικόςγια τις υποθέσεις του οργανισμού, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει νομικήυποστήριξη και στο έργο των υπαλλήλων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων. Στο άρθρο 23 για τον ορισμό των κεντρικών αρμόδιων αρχών και ενιαίουφορέα για τα ΠΟΕΣΕ, για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 επισήμανε ότιθα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, με τον νόμο που θαπρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μπορεί, όπως ο ΕΦΕΤ, να ορίζεται ως κεντρικήαρμόδια αρχή, καθώς αυτή τη στιγμή είναι αρμόδια αρχή για ελέγχους. Επίσης,ζήτησε να μετέχει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στον σχεδιασμό των ΠΟΕΣΕ.

Ο Πρόεδρος τουΓΕΩΤ.Ε.Ε. είχε θετική τοποθέτηση για την εμπλοκή και άλλων επιστημονικών φορέωνστην καταγραφή της βιοποικιλότητας και στις εισαγωγές πολλαπλασιαστικού υλικού,ενώ τοποθετήθηκε θετικά και στις σημαντικές διατάξεις που  αφορούν την προστασία των καταναλωτών, καθώςορίζεται το αδίκημα της νοθείας σε Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα, προστατεύονταςέτσι το εισόδημα των παραγωγών και το brand name των προϊόντων.   

Τέλος, ο Πρόεδρος τουΕπιμελητηρίου τόνισε για ακόμη μία φορά ότι το εν λόγω Νομοσχέδιο κινείται προςτη σωστή κατεύθυνση σε όλα του τα άρθρα και με τις μικρές διορθώσεις σε κάποιασημεία του θα μπορέσει να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αγροτικήανάπτυξη.


                                                                                                                                                                                                            Από το

                                                                                                 ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

X

Πληροφορίες ταυτότητας του έργου

Τίτλος: Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την

Τίτλος: Αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Παροχής Εξειδικευμένης Πληροφόρησης, Ψηφιακών Υπηρεσιών, Απόθεσης Μελετών και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΓΕΩΤΕΕ (Φάσεις Α, Β και Γ)»

Πράξη: Αναβάθμιση των λειτουργικών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κωδικός Πράξης: MIS 5049504

Διάρκεια: 3 Φεβρουαρίου 2023 – 2 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός: 1.479.838,71€ (1.835.000,00€ με ΦΠΑ)

Πηγή Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ