ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Με έγγραφο που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει ότι το εκπαιδευτικό υλικό που αναρτήθηκε για την εκπαίδευση και πιστοποίηση των Γεωργικών Συμβούλων είναι ακατάλληλο, πρόχειρο και ανεπαρκές.

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Με έγγραφο που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει ότι το εκπαιδευτικό υλικό που αναρτήθηκε για την εκπαίδευση και πιστοποίηση των Γεωργικών Συμβούλων είναι ακατάλληλο, πρόχειρο και ανεπαρκές.

Πιο συγκεκριμένα, το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
εδώ και μερικές ημέρες έχει αναρτηθεί το εκπαιδευτικό υλικό για την εκπαίδευση και πιστοποίηση των υποψηφίων Γεωργικών Συμβούλων με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης (e-learning), στα πλαίσια της λειτουργίας του Συστήματος Παροχής Γεωργικών Συμβουλών.
Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι για το υλικό αυτό δεν υπήρξε καμία αξιολόγηση ή συνεργασία με την επιτροπή που έχει συστήσει το Υπ.Α.Α.Τ. ειδικά για το εκπαιδευτικό υλικό του Εθνικού Συστήματος Γεωργικών Συμβουλών, στην οποία συμμετέχουν υπηρεσιακοί υπάλληλοι, Πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό υλικό που αναρτήθηκε να είναι ακατάλληλο, πρόχειρο και ανεπαρκές για την πιστοποίηση των Γεωργικών Συμβούλων.
Το εκπαιδευτικό υλικό θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να δίνει βαρύτητα στις διαδικασίες και την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου που διέπει το Σύστημα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών και σ’ αυτά που θα κληθεί ο Σύμβουλος να εφαρμόσει στην πράξη. Θα μπορούσε δε να συνοδεύεται και από νέα γνώση, συμπληρώνοντας έτσι τη γνώση που, εξ αντικειμένου, έχουν οι συνάδελφοι μέσα από τις σπουδές τους.
Αντιθέτως, το εκπαιδευτικό υλικό, στο μεγαλύτερο μέρος του, αναλώνεται στην παράθεση ακαδημαϊκών γνώσεων και ορισμών, χωρίς ειρμό και συνέχεια, χωρίς ανταπόκριση στην αγορά και στις νέες επιστημονικές εξελίξεις, αναμασώντας επιλεκτικά γνώσεις που οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη διδαχθεί, στα πλαίσια των πανεπιστημιακών τους μαθημάτων, έχοντας μάλιστα εξεταστεί επ’ αυτών.
Επισημαίνουμε ότι, με τον τρόπο αυτό, το εκπαιδευτικό υλικό χάνει μεγάλο μέρος της χρησιμότητάς του και δεν εκπληρώνει τον κύριο στόχο και σκοπό του που δεν είναι άλλος από την ενδελεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των υποψήφιων Γεωργικών Συμβούλων για τις επιταγές, τους όρους και τους κανόνες που θέτει το κανονιστικό πλαίσιο του Συστήματος Παροχής Γεωργικών Συμβουλών και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την σωστή υλοποίηση και εφαρμογή του.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα τροποποίησης-συμπλήρωσης του υλικού για την εκπαίδευση των υποψήφιων Γεωργικών Συμβούλων, ώστε να καλύπτει στην ολότητά του το κανονιστικό πλαίσιο που θα κληθούν να εφαρμόσουν οι πιστοποιημένοι Γεωργικοί Σύμβουλοι, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων αλλά και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, της γεωργικής παραγωγής και του περιβάλλοντος.
Στην κατεύθυνση αυτή, το Επιμελητήριο είναι στη διάθεσή σας, για να συνεργαστεί με το Υπουργείο και να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου και άρτιου εκπαιδευτικού υλικού που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιτυχία του θεσμού των Γεωργικών Συμβουλών στη χώρα μας.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Αν. Μάμαλης
X

Πληροφορίες ταυτότητας του έργου

Τίτλος: Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την

Τίτλος: Αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Παροχής Εξειδικευμένης Πληροφόρησης, Ψηφιακών Υπηρεσιών, Απόθεσης Μελετών και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΓΕΩΤΕΕ (Φάσεις Α, Β και Γ)»

Πράξη: Αναβάθμιση των λειτουργικών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κωδικός Πράξης: MIS 5049504

Διάρκεια: 3 Φεβρουαρίου 2023 – 2 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός: 1.479.838,71€ (1.835.000,00€ με ΦΠΑ)

Πηγή Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ