ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ η 21η ΜΑΡΤΙΟΥ

Από το έτος 1971 καθιερώθηκε και γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας την 21η Μαρτίου, ενώ από το έτος 2012 ο εορτασμός αυτός τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και εορτάζεται ως Διεθνής ημέρα Δασών με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών και των πολιτών, για την προστασία των Δασών. Τη φετινή χρονιά το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Δασών είναι «Forests and Education» και το κεντρικό σύνθημα είναι «Learn to Love Forests». Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με αφορμή την ημέρα αυτή εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου.

Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
21η ΜΑΡΤΙΟΥ

  Από το έτος 1971 καθιερώθηκε και γιορτάζεται η «Παγκόσμια μέρα της Δασοπονίας» την 21η Μαρτίου, που συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της άνοιξης και την εαρινή ισημερία. Το έτος 2012 ο εορτασμός αυτός τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και εορτάζεται ως «Διεθνής ημέρα Δασών» με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών και των πολιτών, για την προστασία των Δασών.

  Τη φετινή χρονιά το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Δασών είναι «Forests and Education» και το κεντρικό σύνθημα είναι «Learn to Love Forests».
 
  Οι διεθνείς Οργανισμοί, θεσμικά, έχουν αντιληφθεί την ανάγκη να γνωρίζει ο κάθε πολίτης τη σημασία και την προσφορά των δασών στην οικονομία και ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου και στη σταθερότητα του κλίματος και για το λόγο αυτό αναδεικνύουν την ανάγκη μέσα από την εκπαίδευση να αναδειχθούν και να εδραιωθούν κοινωνικά, αυτά τα χαρακτηριστικά των δασικών οικοσυστημάτων.

  Ιδιαίτερα στα μεσογειακά οικοσυστήματα που η κλίμακα του φυσικού τοπίου και οι διαδεχόμενες χρήσεις γης αυξάνουν τον κίνδυνο από δασικές πυρκαγιές έχει ιδιαίτερη σημασία να κατανοήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά των δασών και την ανάγκη ανάπτυξης των απαραίτητων μηχανισμών για την αποτελεσματική προστασία των δασών, τη μείωση των κινδύνων που τα απειλούν και την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

  Η «Δασοπονία» σαν δραστηριότητα που στηρίζεται στην επιστήμη, καθορίζει και οριοθετεί την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο δάσος ως φυσικό πόρο και τον άνθρωπο «διαχειριστή του οικοσυστήματος» και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Η «Δασοπονία» καθορίζει τον τρόπο διαχείρισης και προστασίας των δασών αλλά και της αειφορικής ανάπτυξης όλων των οικοσυστημικών λειτουργιών του δάσους.

  Αυτή τη μέρα που είναι αφιερωμένη στο «να μάθουμε να αγαπάμε τα δάση» πρέπει μέσα από το θεσμικό μας ρόλο, να αναδείξουμε πολιτικά και επιστημονικά την απαίτηση για μια  σύγχρονη δασική πολιτική που θα βασίζεται στις αξίες και τις αρχές της δασοπονίας πολλαπλών σκοπών και θα στηρίζει τον παραγωγικό και οικονομικό χαρακτήρα των δασών.

  Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) ως θεσμοθετημένος Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας μας, αλλά και προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων, ζητά από την Ελληνική Πολιτεία να υιοθετήσει και να εφαρμόσει αυτό το πλαίσιο πολιτικής εναρμονίζοντας την εθνική με την ευρωπαϊκή στρατηγική, οργανώνοντας και αξιοποιώντας τους διαθέσιμους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα των ελληνικών δασών και της προσφοράς τους στην ελληνική κοινωνία.

Από το
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
X

Πληροφορίες ταυτότητας του έργου

Τίτλος: Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την

Τίτλος: Αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Παροχής Εξειδικευμένης Πληροφόρησης, Ψηφιακών Υπηρεσιών, Απόθεσης Μελετών και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΓΕΩΤΕΕ (Φάσεις Α, Β και Γ)»

Πράξη: Αναβάθμιση των λειτουργικών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κωδικός Πράξης: MIS 5049504

Διάρκεια: 3 Φεβρουαρίου 2023 – 2 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός: 1.479.838,71€ (1.835.000,00€ με ΦΠΑ)

Πηγή Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ