ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Π.Δ. 99/2018

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, κ. Α. Τσίπρα, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τονίζει, για άλλη μια φορά, τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει η τυχόν εφαρμογή των αντιεπιστημονικών και αντιγεωτεχνικών διατάξεων του Π.Δ. 99/2018 στο περιβάλλον, την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, αλλά και στην ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών. Στην επιστολή του το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητά την παρέμβασή του Πρωθυπουργού για την άμεση επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, καθώς και τον ορισμό συνάντησης με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου.

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Π.Δ. 99/2018


  Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, κ. Α. Τσίπρα, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τονίζει, για άλλη μια φορά, τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει η τυχόν εφαρμογή των αντιεπιστημονικών και αντιγεωτεχνικών διατάξεων του Π.Δ. 99/2018 (ΦΕΚ 187/Α’) στο περιβάλλον, την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, αλλά και στην ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών. Στην επιστολή του το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητά την παρέμβασή του Πρωθυπουργού για την άμεση επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, καθώς και τον ορισμό συνάντησης με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου.

  Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

  Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
σας υπενθυμίζουμε το με αριθ. 5708/19-12-2018 έγγραφό μας, με το οποίο είχαμε εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία μας για την δρομολογούμενη, μέσω των διατάξεων του Π.Δ. 99/2018 (ΦΕΚ 187/Α’), προσπάθεια υφαρπαγής των επιστημονικών και επαγγελματικών αντικειμένων των γεωτεχνικών – μελών του Επιμελητηρίου μας και εκχώρησής τους σε ορισμένες ειδικότητες μηχανικών. Στην ίδια επιστολή τονίσαμε ότι η ενδεχόμενη εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, αλλά και στην ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών και ζητήσαμε την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση του συγκεκριμένου σοβαρού ζητήματος.

  Υπογραμμίζουμε πως, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει ουδεμία επίσημη απάντηση τόσο στο ως άνω έγγραφό μας, όσο και στις επανειλημμένες σχετικές επιστολές μας προς τους συνυπογράφοντες το Π.Δ. Υπουργούς, αλλά ούτε και έχουμε οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση, ως Επιμελητήριο, αναφορικά με τυχόν ενέργειες της Κυβέρνησης για την απόσυρση των επίμαχων αντιεπιστημονικών και αντιγεωτεχνικών διατάξεων του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος.

  Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ν.Π.Δ.Δ.) επισημαίνει ότι, με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση φαίνεται να απαξιώνει τον θεσμικό ρόλο του Επιμελητηρίου, αλλά και την επιστημονική και επαγγελματική υπόσταση των 38.000 γεωτεχνικών – μελών του.

  Κατόπιν των ανωτέρω και επαναλαμβάνοντας αφενός ότι η εφαρμογή του Π.Δ. 99/2018 θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τους Έλληνες πολίτες και αφετέρου την ανάγκη τήρησης, εκ μέρους της Πολιτείας, της συνταγματικής επιταγής για προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ζητούμε για άλλη μια φορά την προσωπική παρέμβασή σας για την άμεση επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Επιπλέον, παρακαλούμε για τον άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας επί του θέματος.

  Αναμένοντας τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον σχετική διευκρίνιση ή πληροφορία.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Μάμαλης
X

Πληροφορίες ταυτότητας του έργου

Τίτλος: Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την

Τίτλος: Αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Παροχής Εξειδικευμένης Πληροφόρησης, Ψηφιακών Υπηρεσιών, Απόθεσης Μελετών και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΓΕΩΤΕΕ (Φάσεις Α, Β και Γ)»

Πράξη: Αναβάθμιση των λειτουργικών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κωδικός Πράξης: MIS 5049504

Διάρκεια: 3 Φεβρουαρίου 2023 – 2 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός: 1.479.838,71€ (1.835.000,00€ με ΦΠΑ)

Πηγή Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ