ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Συνέδριο με θέμα «Κλιματική Αλλαγή, Επιστήμη, Πολιτεία και Πολίτες» που διοργάνωσε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019. Το συνέδριο έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης και περισσότεροι από τριακόσιοι σύνεδροι επιστήμονες, εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, αλλά και πολίτες παρακολούθησαν τις εργασίες.

Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
«ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ,
ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»


  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το  Συνέδριο με θέμα «Κλιματική Αλλαγή, Επιστήμη, Πολιτεία και Πολίτες» που διοργάνωσε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου.

  Το συνέδριο έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης και περισσότεροι από τριακόσιοι σύνεδροι επιστήμονες, εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, αλλά και πολίτες παρακολούθησαν τις εργασίες.

  Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία πραγματικότητα με επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Ταυτόχρονα, η αντιμετώπισή της και η προσαρμογή στις αλλαγές αποτελεί υποχρέωση τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και των διεθνών οργανισμών οι οποίοι θα πρέπει να επιδιώξουν τη συνεργασία όλων των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια, όπως τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Σπυρίδων Μάμαλης. Για αυτό το λόγο και η εκδήλωση κατά τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Δημήτριο Βολουδάκη, στόχο είχε την ενημέρωση των πολιτών και την ανταλλαγή απόψεων πάνω στα επιστημονικά πορίσματα και τις σχεδιαζόμενες πολιτικές. 

  Κατά την έναρξη του Συνεδρίου ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γεώργιος Δημαράς, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου σχετικά με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ο Ακαδημαϊκός και Συντονιστής της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής κ. Χρήστος Ζερεφός, περιέγραψε τις αναμενόμενες μεταβολές των κλιματικών παραμέτρων, καθώς και τις γενικές επιπτώσεις στη χώρα μας. Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Βασίλειος Βαλασόπουλος, τόνισε τον ρόλο των Δήμων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο Υπεύθυνος Ελλάδας – Κύπρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Ιωάννης Καλτσάς, τόνισε τη σημασία που προσδίδει η τράπεζα σε έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και τις νέες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης που μπορούν να αναπτυχθούν. Η πρώτη ενότητα έκλεισε με τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Σπυρίδωνα Μάμαλη, που αναφέρθηκε στη συμβολή των γεωτεχνικών στην κατανόηση του φαινομένου και στον σχεδιασμό δράσεων προσαρμογής.
  Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τοποθετήθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, κ. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, όπου ανέλυσε τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για την προσαρμογή, καθώς και ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Γεώργιος Παπανικολάου, για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε επίπεδο Δήμου για τον ίδιο σκοπό.

  Επίσης, πληθώρα καταξιωμένων πανεπιστημιακών έλαβαν τον λόγο. Ο Καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για τις επιπτώσεις από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, ο Ομ. Καθηγητής και εκπρόσωπος του ΔιαΝέοσις κ. Δημήτριος Οικονόμου, για τις επιπτώσεις στις πόλεις και στην ποιότητα ζωής, ο Ομ. Καθηγητής κ. Γεώργιος Στουρνάρας για το πως θα επηρεαστούν οι υδάτινοι πόροι, ενώ η Καθηγήτρια κα Γαρυφαλιά Οικονόμου για τις επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα.

  Επίσης, τοποθετήθηκαν αναλύοντας νέες βιώσιμες πολιτικές και τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών οι εκπρόσωποι της WWF κ. Σταύρος Μαυρογένης, της GREENPEACE κ. Τάκης Γρηγορίου, των Φίλων της Φύσης κ. Παναγιώτης Φράγκος, καθώς και στελέχη του ιδιωτικού τομέα που εξειδικεύονται σε ειδικά περιβαλλοντικά θέματα, όπως ο κ. Απόστολος Σίσκος για τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ο κ. Χρήστος Κοντογεώργος για χρηματοδοτικά εργαλεία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η κα Σοφία Παυλάκη, Νομικός, εξειδικευμένη σε περιβαλλοντικά θέματα. Επίσης, για θέματα σχετικά με το ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή μίλησε ο κ. Στέργιος Διαμαντόπουλος, Δασολόγος, ενώ η κα Αικατερίνη Γκόλτσιου, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου αναφέρθηκε στο ρόλο του αστικού σχεδιασμού στη συμβολή της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

  Το Συνέδριο χαιρέτησαν και τίμησαν με την παρουσία τους η  εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής  και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Βουλευτής του Σύριζα κα Χαρά Καφαντάρη, ο Βουλευτής της Ν.Δ  κ. Γεώργιος Βλάχος,  εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και ο κ. Δημήτριος Τσιόδρας, εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού.

  Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και ο έντονος πολλές φορές διάλογος μεταξύ του κοινού και των ομιλητών ανέδειξε το ενδιαφέρον των πολιτών για ουσιαστική και τεκμηριωμένη πληροφορία για την κλιματική αλλαγή.

  Το Συνέδριο στήριξαν οι φορείς: Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Ηλιούπολης,  ΣΠΑΥ, Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, GREENPEACE,  W.W.F, «ΔιαΝέοσις», «Φίλοι της Φύσης», «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΛΗΣ». Χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ, ενώ συντόνισαν τις ειδικές θεματικές οι δημοσιογράφοι κ.κ. Γεώργιος Κεραμιτζόγλου, Βασιλική Γραμματικογιάννη, Φώτιος Νάκος και Αναστασία Ζήγου, ενώ συμμετείχαν στα πάνελ τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής οι κ.κ. Νικόλαος Μπόκαρης, Αχιλλέας Αδαμαντιάδης, Δημήτριος Βολουδάκης και Κωνσταντίνος Τάτσης.

  Τέλος, το Συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 400 μαθητών γυμνασίου όπου θα συμμετέχουν σε βιωματικό σεμινάριο οργανωμένο από το σώμα Ελλήνων Προσκόπων και θα παρακολουθήσουν υλικό της WWF και της GREENPEACE σχετικό με την κλιματική αλλαγή.

 

 

Από το
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
X

Πληροφορίες ταυτότητας του έργου

Τίτλος: Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την

Τίτλος: Αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Παροχής Εξειδικευμένης Πληροφόρησης, Ψηφιακών Υπηρεσιών, Απόθεσης Μελετών και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΓΕΩΤΕΕ (Φάσεις Α, Β και Γ)»

Πράξη: Αναβάθμιση των λειτουργικών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κωδικός Πράξης: MIS 5049504

Διάρκεια: 3 Φεβρουαρίου 2023 – 2 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός: 1.479.838,71€ (1.835.000,00€ με ΦΠΑ)

Πηγή Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ