ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακοίνωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το Σχέδιο Νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων

 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για το Σχέδιο Νόμου

«Συνέργειες Εθνικού και ΚαποδιστριακούΠανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίαςμε τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλεςδιατάξεις» 

Με αφορμή την κατάθεση προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλήτων Ελλήνων του Σχεδίου Νόμου «Συνέργειες Εθνικού και ΚαποδιστριακούΠανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίαςμε τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλεςδιατάξεις», το ΓεωτεχνικόΕπιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως συμβούλου τηςΠολιτείας επί θεμάτων γεωτεχνικής παιδείας και έρευνας, επισημαίνει ότι:

–  Οιόποιες αλλαγές στο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι αποτέλεσμαενός ολοκληρωμένου εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού με σαφείς στόχους καισυγκεκριμένα προσδοκόμενα αποτελέσματα για την παιδεία, την οικονομία και τηνεθνική και περιφερειακή ανάπτυξη. Επιπρόσθετα τονίζεται πως βασική προϋπόθεσηγια την αποτελεσματικότητα αυτού του σχεδιασμού αποτελεί η ύπαρξη ενόςσυνεχούς, εκτενούς και εποικοδομητικού διαλόγου της Πολιτείας με τα Α.Ε.Ι. όληςτης χώρας, καθώς και με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και επαγγελματικούςφορείς (Επιμελητήρια, επιστημονικές ενώσεις, επαγγελματικοί σύλλογοι κλπ).

– Τοσυγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου προβλέπει τη δημιουργία αρκετών νέων Τμημάτωνγεωτεχνικής κατεύθυνσης είτε με συγχώνευση και εξέλιξη υφισταμένων Τμημάτωντριτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε με ίδρυση νέων Τμημάτων. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ως εθνικήαρμόδια αρχή για τον έλεγχο και την επίβλεψη της άσκησης του επαγγέλματος τουγεωτεχνικού (γεωπόνου, δασολόγου, κτηνιάτρου, γεωλόγου, ιχθυολόγου), τονίζειπως τα συγκεκριμένα Τμήματα θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να έχουν την ίδιαδιάρκεια σπουδών με τα ήδη υφιστάμενα (π.χ. Τμήματα Γεωπονίας πενταετούςφοίτησης) και περιεχόμενο σπουδών που να διασφαλίζει πως οι απόφοιτοί τους θαέχουν αποκτήσει τις επιστημονικές γνώσεις και τα προσόντα εκείνα πουαπαιτούνται, εκ του νόμου, για την άσκηση του επαγγέλματος της κατά περίπτωσηαντίστοιχης ειδικότητας.

–   Οιπαραπάνω προϋποθέσεις εκτιμούμε ότι τηρούνται για τα νέα γεωτεχνικά Τμήματα τουΠανεπιστημίου Θεσσαλίας, εντούτοις σε ό,τι αφορά το Γεωπονικό ΠανεπιστήμιοΑθηνών υπογραμμίζουμε πως, προκειμένου να διατηρηθεί ο αμιγώς γεωτεχνικόςχαρακτήρας που οφείλει αυτό να έχει εκ της αποστολής του, τα οποιαδήποτε νέαΤμήματά του επιβάλλεται να είναι γεωτεχνικής κατεύθυνσης και να έχουν πενταετήδιάρκεια σπουδών.

–  Σεκάθε περίπτωση, η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει άμεσα την αναγκαίαχρηματοδότηση, την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και τη στελέχωση των νέωνΤμημάτων με το απαιτούμενο για τη λειτουργία τους επιστημονικό, εργαστηριακόκαι λοιπό προσωπικό. Δεδομένου ότι, εξ όσων μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, τα σχετικάκονδύλια δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, θεωρούμεαπαραίτητο πως στο Σχέδιο Νόμου θα πρέπει να προβλεφθεί πως η έναρξη της εκπαιδευτικήςλειτουργίας των νέων Τμημάτων, αλλά και ο αριθμός των εισακτέων σε αυτά, θακαθοριστούν με απόφαση της Συγκλήτου, όταν θα έχουν εξασφαλιστεί οι παραπάνωπροϋποθέσεις.

–  Όσοναφορά την τυχόν ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής, επισημαίνεται ότι αυτή θα πρέπεινα καλύπτει και να συμβαδίζει με τις προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικήςνομοθεσίας για την άσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος, εξασφαλίζοντας τονενιαίο και αδιάσπαστο χαρακτήρα του επιστημονικού του αντικειμένου.

–   Τέλος, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του με την ίδρυση στοΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης,Διατροφής και Αειφορίας με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών Ευβοίας, τονίζοντας ότιστη συγκεκριμένη περίπτωση διαπιστώνεται πλήρης απουσία χωρικού αλλά καιγενικότερου ακαδημαϊκού σχεδιασμού, καθόσον δημιουργείται, σε πολύ μικρήαπόσταση από την Αθήνα όπου ήδη λειτουργεί το Γ.Π.Α., μία Σχολή η οποίαπροορίζεται, βάσει τουλάχιστον της ονομασίας της, να διακονεί γεωπονικάεπιστημονικά αντικείμενα.


                                                 Από τοΓεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

X

Πληροφορίες ταυτότητας του έργου

Τίτλος: Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την

Τίτλος: Αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Παροχής Εξειδικευμένης Πληροφόρησης, Ψηφιακών Υπηρεσιών, Απόθεσης Μελετών και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΓΕΩΤΕΕ (Φάσεις Α, Β και Γ)»

Πράξη: Αναβάθμιση των λειτουργικών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κωδικός Πράξης: MIS 5049504

Διάρκεια: 3 Φεβρουαρίου 2023 – 2 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός: 1.479.838,71€ (1.835.000,00€ με ΦΠΑ)

Πηγή Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ