Δελτίο τύπου για την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας και διοργάνωσε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με θέμα «Δασικές Πυρκαγιές: Ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης». Στην εκδήλωση επισημάνθηκε η ανάγκη να αναβαθμιστεί το σύστημα πολιτικής προστασίας, να γίνει αποτελεσματικότερος ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Κρατικού Μηχανισμού και να συνδεθούν οι Δασικές Υπηρεσίες με το φυσικό τους αντικείμενο με τρόπο ισότιμο και αποφασιστικό.
Δασικές Πυρκαγιές: Ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης
Την εκδήλωση χαιρέτησαν, από πλευράς της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιος Δημαράς και η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος του Υπουργείου, κ. Χριστίνα Μπαριτάκη, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Νικόλαου Βούτση και πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κ. Κατερίνα Ιγγλέζη (Βουλευτής Χαλκιδικής), καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, όπως ο κ. Γεώργιος Χονδρός, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Κ.Ε και υπεύθυνος Τμήματος Περιβάλλοντος, ο κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γραμματέας του Τομέα προστασίας του Πολίτη, ο κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής (Βουλευτής Θεσσαλονίκης), ο κ. Νικόλαος Μωραΐτης, εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε (Βουλευτής Αιτ/νίας) και ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ. Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κων/νος Μίχαλος. Παρέστησαν επίσης οι πρώην Υπουργοί κ.κ. Ευάγγελος Αποστόλου και Ιωάννης Τσιρώνης και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, κ. Δημήτριος Κατσούδας.
Τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εισηγήσεων επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα μεταρρυθμίσεις στη Διοίκηση και τομές στην ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να αναβαθμιστεί το σύστημα πολιτικής προστασίας και να γίνει αποτελεσματικότερος ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Κρατικού Μηχανισμού.
Συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της λειτουργίας των Δασικών Υπηρεσιών και τονίστηκε η ανάγκη διασύνδεσης τους με το φυσικό τους αντικείμενο, δεδομένης της συνεισφοράς τους στο σύστημα πολιτικής προστασίας, με τρόπο ισότιμο και αποφασιστικό.
Στα βασικά συμπεράσματα συμπεριλαμβάνεται επίσης:
- Η ανάγκη επαναδημιουργίας της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, στην οποία θα υπαχθούν και οι δασικές υπηρεσίες, ώστε να εξασφαλίζεται η επιχειρησιακή τους δυνατότητα και η συνεισφορά στο νέο σύστημα πολιτικής προστασίας.
- Η ανάγκη σύνταξης επιχειρησιακών σχεδίων πρόληψης και καταστολής των δασικών Πυρκαγιών με κλίμακα επιχειρησιακής αναφοράς την περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου.
- Η σύνδεση της διαχείρισης των θερμομεσογειακών οικοσυστημάτων με την πρόληψη των πυρκαγιών.
- Η υποστήριξη του οργανωμένου εθελοντισμού όπου κάτω από προϋποθέσεις (εκπαίδευση, εξοπλισμός, παροχή κινήτρων) μπορεί να προσφέρει πολλά στην προστασία των δασικών Οικοσυστημάτων.
- Η εισαγωγή στην Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση ειδικών μαθημάτων για την πολιτική προστασία και την ασφάλεια της ζωής των πολιτών.
- Η διεπιστημονική στελέχωση των δασικών υπηρεσιών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο έργο που έχουν ήδη αναλάβει και η εκπλήρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την όποια εμπλοκή τους στο σύστημα διαχείρισης των δασικών Πυρκαγιών.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα ενσωματώσει τα συμπεράσματα της ημερίδας αλλά και κάθε διαθέσιμο στοιχείο, στη μελέτη σε βάθος του προβλήματος των δασικών Πυρκαγιών που έχει αναθέσει σε ειδική ομάδα εργασίας και βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ