ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Με επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό και τα Κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο κατέθεσε τις πρώτες προτάσεις του για το θέμα των δασικών πυρκαγιών και της αντιπυρικής προστάσιας στη χώρα μας.

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Με επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό και τα Κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο κατέθεσε τις πρώτες προτάσεις του για το θέμα των δασικών πυρκαγιών και της αντιπυρικής προστάσιας στη χώρα μας.

Αναλυτικά, η επιστολή του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

Αξιότιμεκύριε Πρωθυπουργέ,

οιπρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Αττική,πέρα από τη βαθιά και ανείπωτη θλίψηπου προκάλεσαν σε όλο τον ελληνικό λαόμε τις απώλειες ζωών συμπολιτών μας,κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη ριζικώναλλαγών στο σχεδιασμό και την εφαρμογήτης εθνικής πολιτικής που αφορά στηναντιμετώπιση των φυσικών καταστροφώνκαι την πρόληψη ή άμβλυνση των συνεπειώνπου αυτές μπορεί να έχουν.

ΤοΔιοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.,εξετάζοντας το θέμα των δασικών πυρκαγιώνστην 11η/2-8-2018 συνεδρίασή του με παρουσίατων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων των γεωτεχνικών, κατέληξε σεμια πρώτη καταγραφή των σχετικών θεμάτωνπου πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα,μέσω συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων:

α)Αρχικά θα πρέπει να γίνει αξιολόγησητων υπαρχόντων σχεδίων αντιπυρικήςπροστασίας και της επιχειρησιακήςεφαρμογής τους ώστε να υπάρξει απόδοσηευθυνών για την καταστροφή πουσυντελέστηκε, όπου κι αν αυτές ανήκουν.

β)Να υπάρξουν άμεσα δράσεις για τηναποκατάσταση των καμένων περιοχών (οιοποίες θα βοηθήσουν και στην προστασίααπό ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα),με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενωνφορέων.

γ)Δεδομένου ότι η πολυδιάσπαση τωνυπηρεσιών και η διάχυση των σχετικώναρμοδιοτήτων έχει επιφέρει ακριβώς τααντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα,προτείνουμε τη δημιουργία ΕνιαίουΚέντρου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών,με κάθετη οργάνωση και συμμετοχή όλωντων εμπλεκόμενων φορέων, αυτόνομου, μεδικούς του πόρους και προϋπολογισμό,το οποίο θα υπάγεται απευθείας στονΠρωθυπουργό.

Όσοναφορά τη γενικότερη πολιτική για τιςδασικές πυρκαγιές, επισημαίνουμε ότι:

1)Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύπλοκοπρόβλημα που έχει οικονομικές, κοινωνικές,περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Το μοντέλοδασοπυρόσβεσης που εφαρμόζεται σήμερα,έχει πλέον αποδεδειγμένα αποτύχει. Καιαυτό κρίνοντας όχι με βάση τον αριθμότων πυρκαγιών που καλείται να αντιμετωπίσεικάθε χρόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία,αλλά με βάση το κόστος που αυτές έχουνσε πόρους και κυρίως σε ανθρώπινες ζωές.Αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων εντελώςλανθασμένη η απόφαση απεμπλοκής τηςΔασικής Υπηρεσίας από την αντιμετώπισητων δασικών πυρκαγιών. Η υπηρεσία πουέχει τη μεγαλύτερη και καλύτερη γνώσητου αντικειμένου, όσον αφορά τις δασικέςπυρκαγιές, οφείλει να έχει άμεση καικαθοριστική εμπλοκή στην αντιμετώπισήτους.

2)Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στιςΔασικές πυρκαγιές θα πρέπει να είναικαθοριστικός τόσο στην καταστολή (μετη δημιουργία Δασικού σώματος στελεχωμένουαπόπροσωπικό που θα εκπαιδευτεί κατάλληλα),όσο και στην πρόληψη σε 5 επίπεδα:Υποδομές, Διαχείριση Δασών, Καθαρισμός,Πληροφόρηση και Εκπαίδευση των πολιτώνκαι εθελοντών καθώς και στη Σύνταξη καιΕφαρμογή των Επιχειρησιακών Σχεδίων.

3)Θα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων ο τρόποςπου είναι οργανωμένες οι Δασικέςυπηρεσίες, ώστε να διαθέτουν κάθετηοργάνωση και ενιαίο κέντρο λήψηςαποφάσεων.

4)Επιβάλλεται άμεσα η σύνταξη Επιχειρησιακώνσχεδίων αντιμετώπισης Δασικών πυρκαγιώνκαι φυσικών καταστροφών ανά Δασαρχείο,που να περιλαμβάνει την σύνδεση και τηνένταξη του αγροτικού χώρου και πληθυσμούστο σχεδιασμό αυτό ώστε να θωρακιστείτο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας.

5)Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγήπροτεραιοτήτων στη χρηματοδότησηδράσεων της πολιτείας. Σε μια χώρα όπωςη Ελλάδα, που το μεγαλύτερο μέρος τηςέκτασής της είναι δάση ή δασικές εκτάσειςκαι πολλές αστικές περιοχές περικλείονταιή βρίσκονται εντός δασικών περιοχών,δεν μπορεί η υποστήριξη της δασικήςυπηρεσίας να είναι ελλιπής και μέροςτου απαιτούμενου προσωπικού ναεξασφαλίζεται μέσω προγραμμάτωνκοινωφελούς εργασίας. Χρειάζεται μιαπλήρως εξοπλισμένη και επαρκώς στελεχωμένηδασική υπηρεσία η οποία θα έχει έγκαιρατους αναγκαίους για την εκπλήρωση τηςαποστολής της πόρους.

6)Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η ύπαρξηκανονισμού πυροπροστασίας των κτισμάτων(αντιπυρικός κανονισμός), αντίστοιχοςμε τον αντισεισμικό κανονισμό. Με τοντρόπο αυτό θα υπάρχουν συγκεκριμένεςπροϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί κάθεκτίσμα, ώστε να προστατεύεται από τηφωτιά.

7)Θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στοσχεδιασμό και τη διαχείριση των χώρωναστικού πρασίνου, τόσο σε δημόσιουςχώρους όσο και σε ιδιωτικές εκτάσεις,ώστε οι χώροι αυτοί να συμβάλλουν θετικάστην αντιπυρική προστασία της ευρύτερηςπεριοχής.

8)Θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμόςστον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσίωνκαι ιδιωτικών εκτάσεων όσον αφορά τηνπυροπροστασία. Θα πρέπει να εφαρμοστούνοι κείμενες διατάξεις και να τεθούνεπιπρόσθετα κριτήρια προστασίας τωνεκτάσεων και των αστικών πληθυσμών,ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώςτης έκτασης.

9)Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθείστις περιοχές “οικιστικών πυκνώσεων’’,η καταγραφή των οποίων γίνεται σταπλαίσια της διαδικασίας κατάρτισης τωνδασικών χαρτών. Δεδομένου ότι οι περιοχέςαυτές αποτελούν οικισμούς εντός δασώνή δασικών εκτάσεων, θα πρέπει να ληφθείαπό τώρα πρόνοια για την αποτελεσματικήαντιπυρική προστασία τους.

10)Θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι δράσειςπεριβαλλοντικής ευαισθητοποίησης καιενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τηνπροστασία από τις φυσικές καταστροφές.Στα πλαίσια αυτά, κρίνεται απαραίτητηκαι επιβεβλημένη η εισαγωγή, στηνΠρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση,μαθήματος ή σειράς μαθημάτων μεαντικείμενο την προστασία από τιςφυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες,σεισμούς κλπ.).

Αξιότιμεκύριε Πρωθυπουργέ,

τοΓεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θαεπανέλθει επί του θέματος, αναλύονταςεκτενέστερα τις προτάσεις του για μιασύγχρονη και αποτελεσματική πολιτικήαντιπυρικής προστασίας που πρέπει πλέοννα αποτελεί βασικό στόχο όλων μας. Στηνκατεύθυνση αυτή, θέτουμε το σύνολο τουμηχανισμού του Επιμελητηρίου αλλά καιτους συναδέλφους γεωτεχνικούς στηδιάθεση της πολιτείας, ώστε να βοηθήσουνστην αποκατάσταση των ζημιών αλλά καιστο σχεδιασμό μιας νέας πολιτικής πουθα έχει σαν στόχο την αποτροπή νέωνπαρόμοιων καταστροφών, στα πλαίσιαπάντα της προστασίας και της αειφορικήςδιαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτωνκαι του περιβάλλοντος γενικότερα.

Μεεκτίμηση,

ΟΠρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

ΣπυρίδωνΑν. Μάμαλης

X

Πληροφορίες ταυτότητας του έργου

Τίτλος: Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την

Τίτλος: Αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Παροχής Εξειδικευμένης Πληροφόρησης, Ψηφιακών Υπηρεσιών, Απόθεσης Μελετών και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΓΕΩΤΕΕ (Φάσεις Α, Β και Γ)»

Πράξη: Αναβάθμιση των λειτουργικών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κωδικός Πράξης: MIS 5049504

Διάρκεια: 3 Φεβρουαρίου 2023 – 2 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός: 1.479.838,71€ (1.835.000,00€ με ΦΠΑ)

Πηγή Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ