Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του αναφορικά με το γεγονός ότι, για δεύτερη συνεχή χρονιά και κατά παράβλεψη του σχετικού νομικού πλαισίου, επιχειρείται η εξομοίωση αποφοίτων Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. κατά τη διαδικασία πρόσληψης Τομεαρχών Δακοκτονίας. Στην παρέμβασή του, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητά να τηρηθεί η ρητή επιταγή του νόμου σχετικά με το προβάδισμα των Γεωπόνων έναντι των Τεχνολόγων Γεωπονίας για τις συγκεκριμένες θέσεις και, επιπλέον, ζητά άμεση συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του Επιμελητήριου με τον Υπουργό.
ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2018
Αναλυτικά η επιστολή του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
από το διαδίκτυο πληροφορηθήκαμε την έκδοση της υπ’ αριθ. 5303/80845/7-6-2018 (ΦΕΚ 2181/Β’/12-6-2018) Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίστηκε ο αριθμός του εποχικού προσωπικού το οποίο θα προσληφθεί στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας του τρέχοντος έτους, καθώς και της υπ’ αριθ. 5393/84991/15-6-2018 (ΑΔΑ: 7ΖΑ94653ΠΓ-ΚΩΦ) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.Α.Α.Τ., σχετικά με την κατανομή του εν λόγω προσωπικού σε Περιφερειακές Ενότητες – Δ.Α.Ο.Κ..
Από τις αναφερόμενες στους Τομεάρχες Δακοκτονίας διατάξεις, προκύπτει πως, για δεύτερη συνεχή χρονιά και κατά παράβλεψη του σχετικού νομικού πλαισίου, επιχειρείται η εξομοίωση αποφοίτων Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., δεδομένου ότι στις συγκεκριμένες θέσεις πρόκειται να προσληφθούν «Γεωπόνοι ή Τεχνολόγοι Γεωπόνοι (Φυτικής Παραγωγής ή Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας ή Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων)».
Στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής ομόφωνης απόφασης της 9ης/26-6-2018 συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την ως άνω συντελούμενη εξομοίωση, καθώς και τον σοβαρό προβληματισμό του για τα αίτια που οδήγησαν το ΥΠ.Α.Α.Τ. να παραβλέψει, για άλλη μια φορά, τις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου που αφορά την υλοποίηση του Προγράμματος Δακοκτονίας, αλλά και να αγνοήσει, επιδεικτικά, τις επανειλλημένες παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες του συνόλου του γεωτεχνικού χώρου επί του θέματος.
Επιπλέον, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε τονίζει πως οι διατάξεις των προαναφερομένων Υπουργικών Αποφάσεων, που προβλέπουν την επί ίσοις όροις δυνατότητα συμμετοχής των Γεωπόνων και των Τεχνολόγων Γεωπονίας για τις θέσεις Τομεαρχών Δακοκτονίας:
- Έρχονται σε πλήρη και ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.Δ. 2413/1953 (ΦΕΚ 125/Α’) και της Κ.Υ.Α. 2195/11040/30-1-1985 (ΦΕΚ 75/Β’), οι οποίες ορίζουν ότι στις θέσεις Τομεαρχών Δακοκτονίας προσλαμβάνονται Γεωπόνοι, απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Γεωπονικών Σχολών ή Τμημάτων και μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που παρατηρείται έλλειψη ή απροθυμία αυτών να εργαστούν στην καταπολέμηση του δάκου, μπορούν να προσλαμβάνονται ως Τομεάρχες Δακοκτονίας και Τεχνολόγοι Γεωπονίας, απόφοιτοι των Τμημάτων Φυτικής Παραγωγής των Τ.Ε.Ι.. Υπογραμμίζουμε ότι στο πλαίσιο εφαρμογής των συγκεκριμένων διατάξεων, οι μέχρι το έτος 2016 εκδοθείσες σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (αλλά και οι αντίστοιχες Προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού) προέβλεπαν για τις θέσεις Τομεαρχών Δακοκτονίας την πρόσληψη «ΠΕ Γεωπόνων ή εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής».
- Δεν συνάδουν με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας, δεδομένου ότι επιβάλλουν την κατάταξη όλων των υποψηφίων, ανεξαρτήτως κατηγορίας (ΠΕ – ΤΕ), σε έναν μοναδικό και ενιαίο πίνακα ανά Περιφερειακή Ενότητα, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να αξιολογηθούν και να βαθμολογηθούν με τον ίδιο, ισοπεδωτικό, τρόπο, οι τίτλοι σπουδών και η επαγγελματική εμπειρία διαφορετικών κατηγοριών αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων – Τ.Ε.Ι.) που έχουν εντελώς διακριτό ρόλο, αλλά και σαφείς διαφοροποιήσεις στο περιεχόμενο και το επίπεδο των σπουδών τους.
Πέραν τούτων, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει το γεγονός των σημαντικών καθυστερήσεων που συχνά παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διοικητικών διαδικασιών (π.χ. έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων και Προκηρύξεων, εξεύρεση και δέσμευση των αναγκαίων οικονομικών πόρων κλπ), για την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού στα ετήσια Προγράμματα Δακοκτονίας. Σημειώνεται μάλιστα πως, σε αρκετές περιπτώσεις, οι σχετικές προσλήψεις διενεργούνται στο μέσον, σχεδόν, του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας, γεγονός που σαφώς και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του εν λόγω Προγράμματος και στην προστασία, εντέλει, της ελαιοπαραγωγής της χώρας. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., τονίζοντας αφενός την υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την προστασία της αγροτικής παραγωγής και αφετέρου τον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν οι Τομεάρχες Δακοκτονίας, ζητά την πρόσληψη μόνιμου γεωτεχνικού προσωπικού, το οποίο θα στελεχώσει τις οικίες αρμόδιες γεωτεχνικές υπηρεσίες και θα ασχολείται με τις σχετικές εργασίες του συγκεκριμένου Προγράμματος.
Τέλος, παρακαλούμε για τον προγραμματισμό, το ταχύτερο δυνατό, συνάντησής σας με εκπροσώπους του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., προκειμένου να σας αναπτύξουμε αναλυτικότερα τις απόψεις και προτάσεις του Επιμελητηρίου επί του θέματος.
Αναμένοντας τις άμεσες σχετικές ενέργειές σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.
Σπυρίδων Μάμαλης