ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το 1972, για να τονίσει τη μεγάλη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την ανάγκη προστασίας του. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το έτος 2018 είναι «Beat Plastic Pollution» προτρέποντας τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία, τις κοινότητες και τα άτομα να διερευνήσουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις και να μειώσουν την παραγωγή και την υπερβολική χρήση πλαστικών μιας χρήσης που ρυπαίνουν τη θάλασσα και απειλούν την ανθρώπινη υγεία, και η Ινδία είναι ο παγκόσμιος οικοδεσπότης των εορτασμών της ημέρας αυτής.

Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Beat Plastic Pollution: If you can’t reuse it, refuse it
http://www.worldenvironmentday.global

5 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το 1972, για να τονίσει τη μεγάλη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την ανάγκη προστασίας του. Από τότε έχει εξελιχθεί σε μία παγκόσμια πλατφόρμα δημόσιας προβολής που γιορτάζεται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μία παγκόσμια εκδήλωση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, είναι μία μέρα όλων των ανθρώπων, σε όλο τον κόσμο, να αναλάβουν την κυριότητα του περιβάλλοντός τους και να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία της γης.
  Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το έτος 2018 είναι «Beat Plastic Pollution» προτρέποντας τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία, τις κοινότητες και τα άτομα να διερευνήσουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις και να μειώσουν την παραγωγή και την υπερβολική χρήση πλαστικών μιας χρήσης που ρυπαίνουν τη θάλασσα και απειλούν την ανθρώπινη υγεία. 
  H Ινδία είναι ο παγκόσμιος οικοδεσπότης των εορτασμών της ημέρας αυτής.
 Για την κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.unenvironment.org, χρησιμοποιούνται ετησίως μέχρι 5 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες ενώ 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς. Το 50% του πλαστικού που χρησιμοποιούμε είναι μίας χρήσης  και η ποσότητα αυτή  αποτελεί το 10% όλων των αποβλήτων που παράγουμε.
 Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την απαγόρευση όλων των πλαστικών μίας χρήσης. Παράλληλα, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, έχουν θεσπίσει ήδη δικούς τους νόμους για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά απορρίμματα. Σήμερα, συνολικά πάνω από 35 χώρες στον κόσμο έχουν απαγορέψει πλήρως την πλαστική σακούλα μεταφοράς, ενώ στη χώρα μας από 1/1/2018 έχει επιβληθεί τέλος στη χρήση της πλαστικής σακούλας.
 Η ρύπανση του περιβάλλοντος από πλαστικά απόβλητα δεν είναι το μόνο περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος σήμερα. Η χρήση μέσων και τεχνολογιών που επιβαρύνουν το περιβάλλον, η ανεξέλεγκτη χρήση των φυσικών πόρων αλλά και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον έχουν δημιουργήσει ποικίλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν κατανοήσει πλέον τη σημασία του περιβάλλοντος για τη ζωή και έχουν ανάγει την προστασία του, σε θέμα υψηλής πολιτικής και κοινωνικής προτεραιότητας.
 Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ως θεσμοθετημένος Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, αλλά και σύμβουλός της σε θέματα διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων, οφείλει να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής πολιτικής του πρωτογενή τομέα της οικονομίας της χώρας μας,  που θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και θα υιοθετεί περιβαλλοντικά φιλικές  πρακτικές διαχείρισης ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα των φυσικών πόρων και η αειφορία, προσβλέποντας έτσι σε ένα βιώσιμο περιβαλλοντικά μέλλον της πατρίδας μας.
Από το
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
X

Πληροφορίες ταυτότητας του έργου

Τίτλος: Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την

Τίτλος: Αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Παροχής Εξειδικευμένης Πληροφόρησης, Ψηφιακών Υπηρεσιών, Απόθεσης Μελετών και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΓΕΩΤΕΕ (Φάσεις Α, Β και Γ)»

Πράξη: Αναβάθμιση των λειτουργικών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κωδικός Πράξης: MIS 5049504

Διάρκεια: 3 Φεβρουαρίου 2023 – 2 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός: 1.479.838,71€ (1.835.000,00€ με ΦΠΑ)

Πηγή Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ