Με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Δ. Μπαξεβανάκη, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό των Γεωπόνων και Γεωλόγων εκπαιδευτικών από τη διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» στα Σ.Δ.Ε. και ζήτησε την άμεση τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»
ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Αναλυτικά, η επιστολή του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:
“Κύριε Υφυπουργέ,
με το υπ’ αριθ. 813/15-2-2017 έγγραφό μας είχαμε επισημάνει πως με τις σχετικές διατάξεις της υπ’ αριθ. Κ1/1380/20-1-2017 (ΦΕΚ 396/Β΄/13-2-2017) Υπουργικής Απόφασης, αφαιρείται, παντελώς άδικα και αδικαιολόγητα, από τους μόνιμους και ωρομίσθιους γεωτεχνικούς εκπαιδευτικούς (ΠΕ4.05 Γεωλόγων, ΠΕ14.04 Γεωπόνων, ΠΕ14.05 Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος) η δυνατότητα διδασκαλίας με Α’ ανάθεση του γνωστικού αντικειμένου «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
Υπενθυμίζουμε ότι στο παραπάνω πλαίσιο, είχαμε ζητήσει την τροποποίηση τόσο της συγκεκριμένης Υ.Α. όσο και των σχετικώς προβλεπομένων στην υπ’ αριθ. 4584/252/14-2-2017 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης για την επιλογή εκπαιδευτικού προσωπικού με σύμβαση μίσθωσης έργου στα Σ.Δ.Ε.. Μολονότι το δίκαιο του αιτήματος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αναγνωρίστηκε από στελέχη του ΥΠ.Π.Ε.Θ., η διαδικασία πρόσληψης ωρομισθίων εκπαιδευτικών διενεργήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τεκμηριωμένες απόψεις μας, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τη διδασκαλία του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού των γεωτεχνικών εκπαιδευτικών, οι οποίοι, με εφόδια τις ειδικές επιστημονικές γνώσεις που κατέχουν λόγω των βασικών τους σπουδών, τους σχετικούς μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, αλλά και τη σημαντική διδακτική και επαγγελματική εμπειρία, διδάσκουν για περισσότερο από 15 έτη το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο στα Σ.Δ.Ε., στηρίζοντας στην πράξη τη λειτουργία του εν λόγω θεσμού.
Δυστυχώς και παρά τα διαλαμβανόμενα στην από 3-7-2017 απάντησή σας στη σχετική με το θέμα Αναφορά του Βουλευτή κ. Γ. Βλάχου, σύμφωνα με την οποία δεσμευτήκατε πως το ΥΠ.Π.Ε.Θ., λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., θα επανεξετάσει την κατανομή των αναθέσεων για το γνωστικό αντικείμενο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διαπιστώσαμε ότι με βάση το οριζόμενα στην υπ’ αριθ. Κ1/125035/21-7-2017 (ΦΕΚ 2678/Β΄/31-7-2017) Υπουργική Απόφαση, ο αποκλεισμός από τη διδασκαλία του ως άνω μαθήματος αίρεται μεν για τους Δασολόγους – μέλη μας, συνεχίζει ωστόσο να υφίσταται για τους Γεωπόνους και Γεωλόγους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να το διδάξουν μόνο ως Β’ ανάθεση. Σημειώνουμε επιπλέον ότι, σε υλοποίηση της ως άνω Υ.Α., το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. εξέδωσε την υπ’ αριθ. 660/6/33089/7-8-2017 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή εκπαιδευτικού προσωπικού με σύμβαση μίσθωσης έργου στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 23-8-2017), ενώ στις 4-8-2017 ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την απόσπαση μονίμων εκπαιδευτικών στα εν λόγω σχολεία.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα που αφορούν τη γεωτεχνική παιδεία και έρευνα, αλλά και ως κοινός φορέας έκφρασης και δράσης των μελών του, τονίζει ότι η παραπάνω Υπουργική Απόφαση παραβλέπει, μεταξύ άλλων, το είδος και το περιεχόμενο των σπουδών των Γεωπόνων και Γεωλόγων μελών μας, απαξιώνει τη διαχρονική συνεισφορά τους στο χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στερεί από τους εκπαιδευόμενους τις διδακτικές υπηρεσίες προσωπικού με υψηλή επιστημονική εξειδίκευση, καθώς και σημαντική εκπαιδευτική και επαγγελματική εμπειρία. Για το λόγο αυτό ζητά την άμεση τροποποίησή της, προκειμένου να διασφαλιστεί και για τους Γεωλόγους (ΠΕ4.05) και Γεωπόνους (ΠΕ14.04) εκπαιδευτικούς η δυνατότητα διδασκαλίας μέσω Α’ ανάθεσης του γνωστικού αντικειμένου «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουμε ότι επιβάλλεται και η σχετική τροποποίηση των προβλεπόμενων στην ως άνω Πρόσκληση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., η οποία θα συνοδεύεται από μια εύλογη παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, σας γνωρίζουμε ότι το Επιμελητήριο θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για την προάσπιση των επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του.
Αναμένοντας τις δικές σας άμεσες, λόγω του επείγοντος, ενέργειες επί του θέματος, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση ή συνεργασία.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Μάμαλης”