Με αφορμή την πρόσφατη έγκριση από τη Ευρωβουλή της Εμπορικής Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει ότι είναι η δεύτερη φορά που η ελληνική κυβέρνηση αποτυγχάνει να προστατεύσει το καθεστώς του Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) για την κορωνίδα των εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων της χώρας μας, τη φέτα.
ΔΕ Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Ησυνεχιζόμενη αδυναμία προστασίας τηςφέτας
αποτελείβαρύ πλήγμα στις προοπτικές ανάκαμψηςτης εθνικής οικονομίας
Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2017
Με αφορμή την πρόσφατηέγκριση από τηνΕυρωβουλή της Εμπορικής ΣυμφωνίαςΕυρωπαϊκής Ένωσης –Καναδά, τοΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει ότι είναι η δεύτερηφορά, μετά την οριστικοποίηση (μόλις τοπερασμένο καλοκαίρι) της ΠεριφερειακήςΣυμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσηςκαι της Αναπτυξιακής ΚοινότηταςΝοτιότερης Αφρικής (SADC) που, με τη νέααυτή εμπορική συμφωνία, η ελληνικήκυβέρνηση αποτυγχάνει να προστατεύσειτο καθεστώς του Προϊόντος ΟνομασίαςΠροέλευσης (Π.Ο.Π.) για την κορωνίδα τωνεξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων τηςχώρας μας, τη φέτα.
Με δεδομένη τηνιδιαίτερη βαρύτητα που κατέχει η φέταανάμεσα στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα,τόσο σαν ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα,διεθνώς, ελληνικά τρόφιμα, αλλά και σαναιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγώγιμωνπροϊόντων του πρωτογενή τομέα παραγωγής,η συνεχιζόμενη αδυναμία προστασίας τηςαποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλήγμαστις προοπτικές ανάκαμψης του πρωτογενήτομέα παραγωγής αλλά και της οικονομίαςμας γενικότερα.
Γιανα γίνει πιο εύκολα κατανοητή η τεράστιασημασία που έχει για την ελληνικήοικονομία η φέτα σημειώνουμε ότι, σύμφωναμε τα επίσημα στοιχεία, για την παρασκευήΦέτας στην χώρα μας απασχολούνται100.000 κτηνοτρόφοι με 12.000.000 αιγοπρόβατακαι πάνω από 400.000 εργαζόμενοι συνολικάστην πρωτογενή παραγωγή, μεταποίησηκαι υπηρεσίες και παράγουν 120.000 τόνουςετησίως σε 500 τυροκομεία. Οι ετήσιεςεξαγωγές της χώρας μας, συνεχώςαυξανόμενες, ανέρχονται σε 45.000 τόνουςκαι 260 εκ. ευρώ τζίρο ετησίως, με διανομήσε 56 χώρες και στις 5 ηπείρους.
Εξαιτίας αυτής ακριβώςτης σημαντικότητάς της, οι προσπάθειεςγια την προστασία και την κατοχύρωσητης φέτας σαν ελληνικό προϊόν ξεκίνησανπερισσότερα από 30 χρόνια πριν, με τηνπρώτη κατοχύρωση να επιτυγχάνεται το1996 και την οριστική κατοχύρωση νασυντελείται εντέλει το 2002, με τονκανονισμό 1829/2002 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Από τότε δίνεται ένας συνεχής αγώναςγια την εφαρμογή του κανονισμού αυτούκαι την υλοποίηση, στην πράξη, τηςπροστασίας της φέτας ως ελληνικό προϊόνΠ.Ο.Π..
Οι πρόσφατες εμπορικέςσυμφωνίες Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΑναπτυξιακήςΚοινότητας Νοτιότερης Αφρικής καιΕυρωπαϊκής Ένωσης –Καναδάκαι το καθεστώς μειωμένης προστασίαςπου περιλαμβάνεται σ’ αυτές για τηφέτα, αποτελούν σίγουρα βήματα προς ταπίσω στην προσπάθεια για την κατοχύρωσηκαι προστασία της. Είναιαυταπόδεικτο ότι, η οποιαδήποτε αδυναμίαπροστασίας της φέτας, έχει άμεσο αρνητικόαντίκτυπο στην πρωτογενή παραγωγή τηςχώρας αλλά και την εθνική οικονομίαγενικότερα. Και όλα αυτά ενώ, σανΕπιμελητήριο, έχουμε επανειλημμέναεπισημάνει ότι ένα από τα συγκριτικάπλεονεκτήματα που διαθέτει και πρέπεινα εκμεταλλευτεί η χώρα για την έξοδότης από την οικονομική κρίση είναι οπρωτογενής τομέας παραγωγής, με ταμεγάλης ποικιλίας και εξαιρετικήςποιότητας προϊόντα Π.Ο.Π. που παράγει.Η αξιοποίηση των προϊόντων αυτών μπορείνα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάκαμψητης ελληνικής οικονομίας, δεδομένουότι η παραγωγή και εμπορία πλήρωςτυποποιημένων και υψηλής ποιότηταςπροϊόντων μπορεί και πρέπει να αποτελέσειεφαλτήριο για την έξοδο του πρωτογενούς(και όχι μόνο) τομέα παραγωγής από τηνκρίση.
Σαν ΓεωτεχνικόΕπιμελητήριο, πιστεύουμε ότι η υπεράσπισητης κατοχύρωσης της Φέτας δεν είναιαπλώς επιβεβλημένη αλλά, στην ουσία,μονόδρομος για τη χώρα μας. Οφείλουμενα υπερασπιστούμε το κοινοτικό κεκτημένοκατοχύρωσης της Φέτας, την ισοτιμία τηςμε τα βασικά Ευρωπαϊκά τυριά και τιςαρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δίκαιοεμπόριο με διασφάλιση του υγιούςανταγωνισμού των αγορών, της αρχής τηςκοινοτικής προτίμησης και του δικαιώματοςτων καταναλωτών να πληροφορούνται καινα επιλέγουν.
Για το λόγο αυτό τοΓΕΩΤ.Ε.Ε., ενώνοντας τη φωνή του με τουςΈλληνες κτηνοτρόφους, τα συλλογικά τουςόργανα αλλά και άλλους εμπλεκόμενουςφορείς, καλεί την ελληνική κυβέρνηση,με όρους Εθνικής συνεννόησης, να απαιτήσειτην άμεση επαναδιαπραγμάτευση της CETA,για την πλήρη και άμεση προστασία τηςΦέτας και των Π.Ο.Π. προϊόντων της χώραςμας, αλλά και να διασφαλίσει, σε όλεςτις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες τηςΕΕ με τρίτες χώρες, την κατοχύρωση τηςΠ.Ο.Π. Φέτας και την εφαρμογή του κοινοτικούκεκτημένου των παραγωγικών, περιβαλλοντικώνκαι κοινωνικών ποιοτικών προδιαγραφώντης Ευρώπης.
Καλούμε λοιπόν τηνκυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τιςαπαραίτητες ενέργειες ώστε:
α) Με πρωτοβουλία τηςΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 6 δήλωσής της των & 3 και &6 συνημμένης στην CETA ότι δεσμεύεται ναδιασφαλίσει ισότιμη προστασία της Φέταςμε τα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος20.Α) να εισηγηθεί άμεσα στην ‘ΚΟΙΝΗΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ’ τουάρθρου 26.2 & (ι) της CETA (η οποία σύμφωναμε το άρθρο 20.22 &1 της CETA είναι τώρααρμόδια και εξουσιοδοτημένη να προβαίνεισε τροποποιήσεις του παραρτήματος 20.Ατων προστατευόμενων προϊόντων ΠΟΠ τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης) και να αποφασίσειτην αφαίρεση του αστερίσκου μειωμένηςπροστασίας της Φέτας για την παροχήπλήρους και ισότιμης προστασίας της μετα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος20.Α της ΕΕ.
β) Να ζητηθεί από τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή:
– όπως σε όλες τιςεμπορικές συμφωνίες που είναι υπόδιαπραγμάτευση (Ν. Αφρικής, Σιγκαπούρης,ΗΠΑ, Κίνας, Αυστραλίας κλπ) διασφαλίσειπλήρη προστασία στην Ευρωπαϊκή καιπαγκόσμια αγορά για την ΦΕΤΑ και γιαόλα τα εξαγώγιμα Π.Ο.Π. προϊόντα τηςχώρας,
– κατά τις διαπραγματεύσειςστα πλαίσια των επιτροπών ρυθμιστικήςσυνεργασίας της CETAκαι όλων των διεθνών εμπορικών συμφωνιώνόπως διασφαλίσει σε όλα τα επίπεδα καιθεσμούς το κοινοτικό κεκτημένο, όπωςτων προδιαγραφών αποτροπής τωνμεταλλαγμένων τόσο για την χρήση τουςως ζωοτροφές όσο και για την δημόσιαυγεία.
γ) Να προχωρήσει στηντροποποίηση της Υ.Α. 313025/11-1-1994 “Αναγνώρισηπροστατευόμενης ονομασίας προέλευσης(Π.Ο.Π.). τυριού ΦΕΤΑ (FETA)”(ΦΕΚ 8/Β/1994) ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτήη μικροβιακή χλωρίδα η οποία είναιαπαραίτητη για τη γαλακτική ζύμωση πουλαμβάνει χώρα κατά την παρασκευή τηςφέτας. Μόνον έτσι θα θωρακιστεί ο φάκελοςγια την αναγνώριση, ως Π.Ο.Π., της φέτας,τόσο έναντι των ξένων που μας ανταγωνίζονταιμε τα λευκά τυριά, αλλά και έναντι τηςποιοτικής υποβάθμισης της φέτας με τηνπάροδο του χρόνου, δεδομένου ότι ημικροβιακή αυτή χλωρίδα χάνεται στοπέρασμα του χρόνου, με την αλλαγή τωνδιατροφικών συνηθειών των ζώων και τηνανεξέλεγκτη χρήση των αντιβιοτικών.
Τονίζουμε ότι, έστωκαι την ύστατη στιγμή, η ελληνικήκυβέρνηση πρέπει να κάνει τα αδύναταδυνατά για να πετύχει τη μέγιστη δυνατήπροστασία της ελληνικότητας προϊόντωνόπως η φέτα, πάνω στα οποία εκ τωνπραγμάτων θα στηριχτεί η προσπάθειαανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σεαντίθετη περίπτωση, πλήττονταιανεπανόρθωτα τόσο οι προοπτικές τηςπρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας, όσοκαι οι προσπάθειες του ελληνικού λαούγια έξοδο από την κρίση.
Από το ΓεωτεχνικόΕπιμελητήριο Ελλάδας