Δρ Αντώνιος Ε. Κουτελιδάκης
Επίκουρος Καθηγητής Διατροφής Ανθρώπου, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και
Διατροφής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Email: akoutel@aegean.gr
Links:
http://www.fns.aegean.gr/index.php/26-general/prosopiko-kat/48-koutelidakis
http://www.researchgate.net/profile/Dr_Antonios_Koutelidakis/
https://www.linkedin.com/in/antonios-e-koutelidakis-5bb66b3a/
ΣΥΝΤΟΜΟ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Αντώνιος Κουτελιδάκης γεννήθηκε
στο Ηράκλειo Κρήτης στις 12/12/ 1981. Το 2005
αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού
Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο ίδιο
πανεπιστημιακό τμήμα με κατεύθυνση τη Διατροφή του Ανθρώπου (2005-2007). Το
2010 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και
Διατροφής, με γνωστικό αντικείμενο τη Διατροφή του Ανθρώπου. Το αντικείμενο της
διδακτορικής του διατριβής ήταν η μελέτη της επίδρασης διατροφικών παραγόντων
στη βιοδραστικότητα διαφόρων τροφίμων και κυρίως
αφεψημάτων τσαγιού. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή
επιστημονικά περιοδικά (8 ελληνικά, 22 διεθνή περιοδικά, 7 κεφάλαια σε
ξενόγλωσσα βιβλία, 5 πανεπιστημιακές σημειώσεις) και έχουν ανακοινωθεί σε
ελληνικά και διεθνή συνέδρια (16 προφορικές και 20 αναρτημένες ανακοινώσεις),
ενώ από το 2007 έως σήμερα συμμετάσχει σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά
προγράμματα. Από τον Απρίλιο του 2015 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζήτη το
επιστημονικό του βιβλίο με τίτλο «Λειτουργικά Τρόφιμα: Ο ρόλος τους στην
προαγωγή της υγείας». Το ερευνητικό του έργο έχει βραβευθεί στο 2ο διεθνή
διαγωνισμό νέων επιστημόνων που διοργανώθηκε το 2009 από το Ίδρυμα Αριστείδης
Δασκαλόπουλος, ενώ για τη διδακτορική του διατριβή έλαβε υποτροφία από το
Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Έχει παρακολουθήσει 10 εκπαιδευτικά σεμινάρια
σε θέματα της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
και τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη μελέτη των βιοδραστικών συστατικών των λειτουργικών τροφίμων και την
επίδραση τους στην υγεία του ανθρώπου. Το 2010-2011 επιτέλεσε τη στρατιωτική
του θητεία ως ειδικός Επιστήμονας στα τμήματα Τροφίμων και Ερευνών-Μελετών του
Χημείου Στρατού. Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2013 διατέλεσε Επιστημονικός
Συνεργάτης του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας
του Τ.Ε.Ι. Κρήτης διδάσκοντας μαθήματα Τροφίμων και Διατροφής, ενώ ήταν
εκπαιδευτής της ειδικότητας Διαιτητικής του Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου. Από το 2013 έως
σήμερα είναι Λέκτορας επί συμβάσει ΠΔ 407/80 στη
Διατροφή Ανθρώπου στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου
Αιγαίου, διδάσκοντας τα μαθήματα «Διατροφή και Μεταβολισμός», «Εισαγωγή στη
Διατροφή», «Διατροφή στα Στάδια της Ζωής», «Λειτουργικά Τρόφιμα», «Διατροφική
Αγωγή», «Ιστορία και Ανθρωπολογία της Διατροφής». Το Σεπτέμβριο του 2017
εξελέγη στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο τη Διατροφή
του Ανθρώπου, στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα. Το 2014 διατέλεσε μεταδιδακτορικός
ερευνητής της Μονάδας Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
συμμετέχοντας σε ερευνητικό πρόγραμμα σχετικό με τα βιοδραστικά
συστατικά των τροφίμων και την επίδραση τους σε βιοδείκτες
ασθενειών. Είναι κριτής διαφόρων επιστημονικών περιοδικών (Molecules, Nutrients, Beverages Journal, Food and Function, EC Nutrition κ.α.), συμμετέχει σε
διάφορα projects σχετικά με τη διατροφή και
τα λειτουργικά τρόφιμα, και είναι επιβλέπων ερευνητικών πτυχιακών μελετών.