Αναζήτηση:
Ειδήσεις ΓΕΩΤ.Ε.Ε.->Δασολογικά Θέματα->ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ


Στις 7/8/2019 πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Εργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, για την εκπόνηση του «Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι» από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνέχεια των Προγραμματικών Δηλώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος εκπροσώπησε ο κ. Διονύσιος Γκούτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου.

Στα πλαίσια της συνάντησης καθορίστηκαν οι στόχοι και η διαδικασία εκπόνησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (Ε.Χ.Σ.), καθώς και το σχετικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης (15/7/2020), ενώ ζητήθηκαν οι πρώτες απόψεις των φορέων επί του θέματος έως τις 10/9/2019.

Αποσαφηνίστηκε δε ότι η εκπόνηση του Ε.Χ.Σ. δεν αφορά μόνο τον οικισμό του Ματιού, αλλά την ευρύτερη πληγείσα περιοχή από τη φονική πυρκαγιά τις 23ης Ιουλίου 2018, των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου.

Από τη μεριά του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τονίστηκε η αναγκαιότητα το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο να υιοθετήσει την έννοια της Διατήρησης του Πράσινου Ισοζυγίου, η οποία περιλαμβάνει τη βασική αρχή «ό,τι κάηκε αντικαθίσταται».

Με βάση την ανωτέρω αρχή, μετά την καταγραφή της επακριβούς ζημιάς σε φυτικό κεφάλαιο (δασικό, αγροτικό, αστικό πράσινο κλπ.), θα πρέπει να προβλεφθεί στο Ε.Χ.Σ. η αντικατάστασή του με ισόποση φύτευση, μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη γεωτεχνικού επιστήμονα, ώστε να διατηρηθεί τόσο το σχετικό ισοζύγιο με πιθανές μεταβολές στη χωροθέτηση, όσο και ο γενικότερος χαρακτήρας της περιοχής, με βάση το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό που θα εισαγάγει για την περιοχή το Ε.Χ.Σ..

Ακόμη, επισημάνθηκαν επιμέρους θέματα όπως η διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών με κατάλληλη περιμετρική φύτευση, η αναγκαιότητα αντιπυρικής θωράκισης περιβάλλωντων και κοινόχρηστων χώρων με τη χρήση βραδύκαυστων φυτικών ειδών, η τήρηση των προδιαγραφών φύτευσης και άρδευσης κ.α.

Τέλος, το Επιμελητήριο επισήμανε το πρόβλημα των φαινόμενων οπισθοδρομούσας διάβρωσης στην παράλια ζώνη της περιοχής και της ύπαρξης μεγάλης κλίσεως πρανών, ως αποτέλεσμα των γεωμορφολογικών και γεωλογικών συνθηκών της περιοχής. Φαινόμενα τα οποία, σε συνδυασμό με την παρουσία ανθρωπογενών κατασκευών τόσο επί του κυρίως σώματος των παραλιακών πρανών όσο και στο φρύδι αυτών, εγείρουν ζητήματα ευστάθειας των πρανών ιδιαίτερα μετά την επιβάρυνση αυτών από την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ δημιουργούν και σημαντικά εμπόδια στη δημιουργία αποτελεσματικών εξόδων διαφυγής προς την παραλιακή ζώνη.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος κλήθηκε να υποβάλει λεπτομερείς και συγκεκριμένες προτάσεις επί του θέματος, σε συνεργασία και με τους αρμόδιους γεωτεχνικούς συλλόγους.


Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας


Εκδηλώσεις
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-5η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ ΤΡΟΥΦΑΣ

Αργαλαστή 17 - 19 Ιουλίου 2020 Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου 


-IOBC-WPRS: MEETING ON CITRUS PESTS, DISEASES AND WEEDS

Ναύπλιο (Βουλευτικό) 14 - 16 Σεπτεμβρίου 2020 ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο & άλλοι φορείς 


-3rd EUROPEAN REGIONAL CONFERENCE OF IAEG- EUROENGEO 2020

Αθήνα (Αίγλη Ζαππείου) 20 - 24 Σεπτεμβρίου 2020 Ελληνική Επιτροπή Τεχνικής Γεωλογίας Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel