Αναζήτηση:
Ειδήσεις-Νέα->Γεωλογία-Ορυκτός Πλούτος->ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Ι.Γ.Μ.Ε.

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Ι.Γ.Μ.Ε.

   Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με επιστολή που έστειλε στις σήμερα, 16/6/2017 προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, επισημαίνει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, απειλούμενο στην ουσία με πλήρη διακοπή λειτουργίας.

   Το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι, με βάση τη διαχρονική συνεισφορά του Ι.Γ.Μ.Ε. στην επιστήμη και τη χώρα και δεδομένου ότι, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες της Ελληνικής οικονομίας, το έργο που επιτελεί το Ινστιτούτο είναι κρίσιμης και στρατηγικής σημασίας για την παραγωγική ανασυγκρότησή της, θα περίμενε κανείς ότι η διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του θα αποτελούσε μια από τις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι η συνειδητή επιλογή να αφεθεί το Ινστιτούτο στην τύχη του, επιλογή που φαίνεται ξεκάθαρα από την πλήρη αδιαφορία της Κυβέρνησης για το μέλλον του Ι.Γ.Μ.Ε. και των εργαζομένων σε αυτό και την απουσία οποιασδήποτε ενέργειας θα μπορούσε να δώσει λύση στα προβλήματα του Ινστιτούτου και προοπτική για το μέλλον του. Είναι περιττό να επισημάνουμε ότι μια τέτοια επιλογή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απαξίωση και περιθωριοποίησή του και, τελικά, στη διάλυσή του.

  Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην επιστολή του τονίζει ότι ο αρμόδιος Υπουργός θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει σε κάθε επιβαλλόμενη ενέργεια, ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που επί μακρόν ταλαιπωρούν το Ινστιτούτο και τους εργαζομένους του (διορισμός διοίκησης, προσλήψεις νέου μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, συνέχιση των έργων που έχουν παγώσει, καταβολή μισθοδοσίας προσωπικού και αντιμετώπιση των λοιπών οικονομικών ζητημάτων), επισημαίνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν πλέον μειώνονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, εάν δεν έχουν ήδη εξαντληθεί.


   Αναλυτικά η επιστολή του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

   Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη λειτουργία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκφράζει τον έντονο προβληματισμό άλλα και τις σοβαρές ανησυχίες του, σχετικά με το μέλλον του Ινστιτούτου αλλά και τις προθέσεις της Κυβέρνησης επ’ αυτού.

   Όπως είναι γνωστό, το Ι.Γ.Μ.Ε. αντιμετωπίζει, εδώ και πολλούς μήνες, ιδιαιτέρως κρίσιμα οικονομικά προβλήματα, τα οποία σε συνδυασμό με τη σοβαρή υποστελέχωση, τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκριση χρηματοδότησης των ερευνητικών του προγραμμάτων μέσω του Ε.Σ.Π.Α., αλλά και τα διοικητικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την παραίτηση της Διοίκησης του Ινστιτούτου, έχουν οδηγήσει στην αναστολή, ουσιαστικά, της ερευνητικής του λειτουργίας και στην πλήρη αδυναμία του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο και την αποστολή που του έχει αναθέσει η Ελληνική Πολιτεία.

   Οφείλουμε να τονίσουμε ότι το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών. Βασικός σκοπός του είναι η γεωλογική μελέτη της χώρας, η έρευνα και η αξιοποίηση του ορυκτού και υδάτινου πλούτου της, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, το Ι.Γ.Μ.Ε. αποτελεί έναν δημόσιο φορέα με αναμφισβήτητη πολυετή προσφορά στην καταγραφή και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και στη μελέτη και διαχείριση των υδατικών της πόρων, στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, στην έρευνα και εντοπισμό κοιτασμάτων λιγνίτη και γεωθερμικών πεδίων, στην ανάδειξη γεωτόπων κλπ..

   Με βάση λοιπόν τη διαχρονική του συνεισφορά στην επιστήμη και τη χώρα και δεδομένου ότι, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες της Ελληνικής οικονομίας, το έργο που επιτελεί το Ι.Γ.Μ.Ε. είναι κρίσιμης και στρατηγικής σημασίας για την παραγωγική ανασυγκρότησή της, θα περίμενε κανείς ότι η διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του Ινστιτούτου θα αποτελούσε μια από τις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι η συνειδητή επιλογή να αφεθεί το Ινστιτούτο στην τύχη του, επιλογή που φαίνεται ξεκάθαρα από την πλήρη αδιαφορία της Κυβέρνησης για το μέλλον του Ι.Γ.Μ.Ε. και των εργαζομένων σε αυτό και την απουσία οποιασδήποτε ενέργειας θα μπορούσε να δώσει λύση στα προβλήματα του Ινστιτούτου και προοπτική για το μέλλον του. Είναι περιττό να επισημάνουμε ότι μια τέτοια επιλογή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απαξίωση και περιθωριοποίησή του και, τελικά, στη διάλυσή του.

   Κύριε Υπουργέ,
είναι πιστεύουμε απαράδεκτο, στη σημερινή συγκυρία για τη χώρα, να μην αξιοποιείται κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που αυτή διαθέτει για την έξοδό της από την κρίση. Ο ορυκτός μας πλούτος, όπως το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας επισημαίνει και τονίζει, είναι ένα τέτοιο πλεονέκτημα. Το να αφήνεται στην τύχη του ο δημόσιος φορέας που είναι επιφορτισμένος με την έρευνα και την αξιοποίησή του είναι, υπό την παρούσες συνθήκες, κάτι ανεπίτρεπτο.

   Ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα που αφορούν τους ορυκτούς και υδάτινους πόρους της χώρας, αλλά και επαγγελματικός φορέας των γεωτεχνικών, των επιστημόνων δηλαδή που είναι οι καθ’ ύλη αρμόδιοι και εμπλέκονται άμεσα με τα παραπάνω αντικείμενα, τονίζουμε ότι η ενασχόληση του Υπουργείου με τα θέματα του Ι.Γ.Μ.Ε. είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη. Ως αρμόδιος Υπουργός, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσετε σε κάθε επιβαλλόμενη ενέργεια, ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που επί μακρόν ταλαιπωρούν το Ινστιτούτο και τους εργαζομένους του (διορισμός διοίκησης, προσλήψεις νέου μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, συνέχιση των έργων που έχουν παγώσει, καταβολή μισθοδοσίας προσωπικού και αντιμετώπιση των λοιπών οικονομικών ζητημάτων). Αν στόχος σας είναι, ως οφείλετε, να δώσετε λύση στα προβλήματα αυτά, τότε πρέπει να επισημάνουμε ότι τα σχετικά χρονικά περιθώρια μειώνονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, εάν δεν έχουν ήδη εξαντληθεί. Πρέπει να δοθούν λύσεις, ΑΜΕΣΑ.

   Οι φορείς που προάγουν την έρευνα, όπως το Ι.Γ.Μ.Ε., πρέπει να ενισχύονται και όχι να αποδυναμώνονται και να αφήνονται στην τύχη τους, οδηγούμενοι στην απαξίωση και, εντέλει, στην κατάργηση. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε παραπέρα σχετική συνεργασία και συνέργεια, τονίζοντας ότι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας προς την κατεύθυνση της άμεσης αντιμετώπισης των υφιστάμενων προβλημάτων και της περαιτέρω ενίσχυσης του ερευνητικού και αναπτυξιακού ρόλου του Ι.Γ.Μ.Ε..


Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Αν. Μάμαλης

Εκδηλώσεις
Previous Ιανουάριος 2022 Next
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
arab school sex teacher student xnxx
1 2022
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις:  - 


Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel