Αναζήτηση:
Ειδήσεις ΓΕΩΤ.Ε.Ε.->Διάφορα Θέματα->ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ





ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με επιστολή που έστειλε σήμερα, 15/5/2017, στον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά, επισημαίνει ότι η δημιουργία Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού αποτελεί ένα θετικό βήμα ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπάρχει σήμερα στις κρατικές υπηρεσίες και τα εθνικά ερευνητικά ιδρύματα και ινστιτούτα και έχει να κάνει με τις εθνικές δραστηριότητες στον τομέα του Διαστήματος, μιας και θα μπορέσουν επιτέλους να συντονιστούν αρκετοί φορείς, ινστιτούτα και ιδρύματα που ασχολούνται στη χώρα μας με τις διαστημικές εφαρμογές, λειτουργώντας στα πλαίσια ενός ενιαίου προγράμματος, για την επίτευξη κοινών στόχων.

Αναλυτικά η επιστολή του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωσή σας για τη δημιουργία Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η δημιουργία αυτή αποτελεί ένα θετικό βήμα ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπάρχει σήμερα στις κρατικές υπηρεσίες και τα εθνικά ερευνητικά ιδρύματα και ινστιτούτα και έχει να κάνει με τις εθνικές δραστηριότητες στον τομέα του Διαστήματος.

Τονίζουμε ότι η ύπαρξη ενός κρατικού φορέα Διαστημικών Εφαρμογών, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για τον έλεγχο και τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών και φορέων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν επιτέλους να συντονιστούν αρκετοί φορείς, ινστιτούτα και ιδρύματα που ασχολούνται στη χώρα μας με τις διαστημικές εφαρμογές και να λειτουργήσουν στα πλαίσια ενός ενιαίου προγράμματος, για την επίτευξη κοινών στόχων.

Ο τομέας των Διαστημικών Εφαρμογών αποτελεί ήδη ένα σημαντικό κομμάτι των κρατικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων σε όλες τις προηγμένες χώρες, ξεπερνώντας εδώ και χρόνια τα όρια των επιστημών τηλεπικοινωνίας και πληροφορικής. Παραδείγματος χάρη, η παρακολούθηση, μελέτη και ασφάλιση των καλλιεργειών μέσω δορυφορικών συστημάτων, αποτελεί παγκοσμίως μια νέα πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά, το δορυφορικό πρόγραμμα MARS (Monitoring Agricultural ResourceS) αποτελεί κεντρικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής ΚΑΠ. Ο νέος Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός αποτελεί μια ευκαιρία για την επέκταση των εφαρμογών τηλεπισκόπησης στην αγροτική παραγωγή, πέραν της σημερινής συνεργασίας με την European Space Agency (ESA). Οι δορυφορικές εφαρμογές επεκτείνονται επίσης, ενδεικτικά, στην παρακολούθηση και καταγραφή πολύτιμων εθνικών πόρων (δασική βλάστηση, αλιεία, ορυκτά και μεταλλεύματα), στην περιβαλλοντική έρευνα και παρακολούθηση, στην πρόληψη και αποτύπωση των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, κατολισθήσεις) κ.ά.

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι οι γεωτεχνικοί επιστήμονες - μέλη του Επιμελητηρίου (όλοι δηλαδή οι γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι της χώρας), θα έχουν άμεση επιστημονική αλλά και επαγγελματική εμπλοκή στις δραστηριότητες ενός εθνικού φορέα Διαστημικών Εφαρμογών. Ήδη, οι Έλληνες γεωτεχνικοί επιστήμονες και επαγγελματίες παρουσιάζουν πλούσιο και παγκοσμίως πρωτοπόρο έργο στο αντικείμενο των διαστημικών εφαρμογών. Για το λόγο αυτό και στα πλαίσια του σχεδιασμού μιας κατά το δυνατόν άρτιας οργάνωσης και λειτουργίας ενός τέτοιου φορέα, είναι πιστεύουμε επιβεβλημένη τόσο η συμμετοχή γεωτεχνικών υπαλλήλων στη στελέχωση των υπηρεσιών του, όσο και η συμμετοχή γεωτεχνικών επιστημόνων στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Στα ίδια πλαίσια, πιστεύουμε ότι πρέπει επίσης να εξεταστεί η σύσταση μιας Επιστημονικής Επιτροπής που θα βοηθά και θα συνεπικουρεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού στο έργο του, αποτελούμενης από εκπροσώπους των φορέων που σχετίζονται με τις δραστηριότητές του (ενδεικτικά αναφέρουμε τα Α.Ε.Ι., το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., το Τ.Ε.Ε., το Εθνικό Αστεροσκοπείο κλπ.).

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι η δημιουργία ενός Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού είναι μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία θα βοηθήσει ποικιλότροπα την ελληνική κοινωνία και οικονομία, τονίζουμε ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο άλλωστε αποτελεί θεσμοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας, είναι στη διάθεσή σας για κάθε παραπέρα σχετική συζήτηση και συνεργασία.


Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Αν. Μάμαλης


Εκδηλώσεις
Previous Απρίλιος 2024 Next
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
4 2024
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-XXI INTERNATIONAL SOCIETY FOR ANIMAL CLINICAL PATHOLOGY (ISACP) CONGRESS

Ηράκλειο Κρήτης ( Galaxy Hotel Iraklio) 14 - 18 Μαΐου 2024  


-5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αθήνα (Συνεδριακό Κέντρο Γ.Π.Α.) 21 - 23 Μαΐου 2024 Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Π.Α., Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών 


-5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ, ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «HYDROMEDIT 2024»

Μυτιλήνη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) 30 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2024 Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Αιγαίου, Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων 



Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel